Vincekovo*): vino u kuhanju i pečenju





Autor/Izvor: SUPRA, coolinarka.hr, wikipedia.org
Objavljeno: 22.01.2013.
Ključne riječi:
Vincekovo*): vino u kuhanju i pečenju
Evo nekoliko coolinarkinih smjernica za upotrebu vina pri kuhanju: Vino a posebno ojačana vina, jelu se obično dodaje na sredini ili pred kraj kuhanja. No, to ovisi i o boji vina: bijelo vino zagrijava se kraće, a crveno dok gotovo ne ispari, a boja ne postane tamna, gotovo smeđa.
Bijelo vino i sherry obično se upotrebljavaju u jelima od piletine i morskih plodova, zatim uz sireve, krem juhe i lagane svijetle umake.
Crno vino pojačat će aromu jelima od crvenog mesa, divljači i mesnim umacima.
Suha i lagano slatka vina preporučuju se za lagana predjela, a takva će vina dobro popratiti i sastojke u obliku suhoga mesa te ribe i plodova mora.
Malo rosea ili crnog vina, terana ili plavca "popravit" će tjestenina sa sirom.
Malo suhog bijelog vina ili rosea poboljšat će okus jelima s jajima.
Bijeli sauvignon, aromatično vino koje može mirisati na travu i bilje, naglasit će okus začinskog bilja u jelima.
Crni zinfandel, sadrži arome bobica i višnje i dobro se uklapa u slatkaste umake za divljač.
Mladi chardonnay voćne arome dobro ide u deserte.
Stariji chardonnay dobro ide u božićne kolače jer pojačava orašasti okus.
Sherry, porto i vermut su takozvana ojačana vina s prilično intenzivnim okusom i variraju od suhog do slatkog a možete ih koristiti u pripremi slastica.
Voću se može dodati bijelo slatko vino, pjenušac, rose, bermet ili staro crno, slatko vino.
U smjesu za izradu suhih kolačića (Božić!) se može dodati pjenušce starijih berbi, bijela slatka i poluslatka vina te desertna vina.
Pravilo je da se uz čokoladu i kolače s čokoladom vino ne pije, stoga im se ono ne dodaje ni u pripremi. U smjesu za izradu drugih vrsta kolača, možete dodati likerska vina, polusuhi pjenušac i aromatična slatka vina.
*) Vincekovo, 22.siječnja
je trdicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog vinka, zaštitnika vina i vinogradara. Vezan je za blagoslov vinograda i vina, njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Uz to ide druženje uz muziku i vatru, pečenje kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanje čobanca ili vinskog graha.