Vincekovo*): vino u kuhanju i pečenju


Autor/Izvor: SUPRA, coolinarka.hr, wikipedia.org

Objavljeno: 22.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Vincekovo*): vino u kuhanju i pečenju

Evo nekoliko coolinarkinih smjernica za upotrebu vina pri kuhanju:  Vino a posebno ojačana vina, jelu se obično dodaje na sredini ili pred kraj kuhanja. No, to ovisi i o boji vina: bijelo vino zagrijava se kraće, a crveno dok gotovo ne ispari, a boja ne postane tamna, gotovo smeđa.

 

Bijelo vino i sherry obično se upotrebljavaju u jelima od piletine i morskih plodova, zatim uz sireve, krem juhe i lagane svijetle umake.

Crno vino pojačat će aromu jelima od crvenog mesa, divljači i  mesnim umacima.

 

Suha i lagano slatka vina preporučuju se za lagana predjela, a takva će vina dobro popratiti i sastojke u obliku suhoga mesa te ribe i plodova mora.

 

Malo rosea ili crnog vina, terana ili plavca "popravit" će tjestenina sa sirom.

 

Malo suhog bijelog vina ili rosea  poboljšat će okus jelima s jajima.

 

Bijeli sauvignon,  aromatično vino koje može mirisati na travu i bilje, naglasit će okus začinskog bilja u jelima.

 

Crni zinfandel, sadrži arome bobica i višnje i dobro se uklapa u slatkaste umake za divljač.

Mladi chardonnay voćne arome dobro ide u deserte.

 

Stariji chardonnay  dobro ide u božićne kolače jer  pojačava orašasti okus.

 

Sherry, porto i vermut su takozvana ojačana vina s prilično intenzivnim okusom i variraju od suhog do slatkog  a  možete ih koristiti u pripremi slastica.

 

Voću se može dodati bijelo slatko vino, pjenušac, rose,  bermet  ili staro crno, slatko vino.


U smjesu za izradu suhih kolačića (Božić!) se može dodati  pjenušce starijih berbi, bijela slatka i poluslatka vina te desertna vina.

 

Pravilo je da se uz čokoladu i kolače s čokoladom vino ne pije, stoga im se ono ne dodaje ni u pripremi. U smjesu za izradu drugih vrsta kolača, možete dodati likerska vina, polusuhi pjenušac i aromatična slatka vina.

 

*) Vincekovo, 22.siječnja

je trdicionalni običaj proslave katoličkog blagdana Svetog vinka, zaštitnika vina i vinogradara. Vezan je za blagoslov vinograda i vina, njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasica i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Uz to ide druženje uz muziku i vatru, pečenje kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanje čobanca ili vinskog graha.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.