Zašto se za Martinje jedu pečene guske? I jedan recept


coolinarkina guska s crvenim zeljem

Autor/Izvor: SUPRA, www.coolinarika.com, kuharicazadjecu.blog.hr,

Objavljeno: 8.11.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Zašto se za Martinje jedu pečene guske? I jedan recept

Martinje nije samo gastronomsko uživanje u  pečenim guskama i mladom vinu, već  je to tradicijski običaj koji slavi svetog Martina. Puno je legendi o Martinu pa možda baš među njima treba potražiti odgovor na pitanje – zašto se za Martinje jedu guske? Predaja iz 371. godine kazuje da su mještani grada Toursa,  Martina htjeli proglasiti biskupom, no on se nije osjećao dovoljno dobrim za tako visoku dužnost pa se sakrio u štalicu s guskama. Uznemirene guske odale su njegovo skrovište i Martin je ipak inauguriran u biskupa.

Sveti Martin danas je zaštitnik zaštitnik vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, Švicarske papinske garde, država Francuske i Slovačke, te  mnogih gradova u Europi, uključujući Beli Manastir, Dugo Selo i Virje u Hrvatskoj.

 

Recept: pečena guska s okruglicama i crvenim zeljem (pripreme oko 3 sata)

 

Pečena guska
Gusku očistite, uklonite vrat i višak masnoće, operite i na nekoliko mjesta probodite kožu štapićem za ražnjiće. Natrljajte je Vegetom i solju, izvana i iznutra. U posudi zagrijte ulje i brzo ali ravnomjerno prelijte po površini guske.

Batke povežite kuharskim koncem, stavite u posudu za pečenje, podlijte s 200 ml vode. Gusku pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko 1,5 sati u pećnici  na 190°C. Zatim maknite foliju i pecite još 30 minuta.

Pečenu gusku narežite na manje komade, a umak od pečenja procijedite, zgusnite Gussnelom i kratko prokuhajte.


Okruglice od grisa

Zakuhajte mlijeko s maslacem, Vegetom i naribanim muškatnim oraščićem. Uspite gris i kuhajte uz neprestano miješanje.

Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Stavite u zdjelu, umiješajte jaja, a zatim dva žumanca. Prekrijte folijom i ostavite u hladnjaku oko sat vremena.
Od smjese oblikujte okruglice i kuhajte ih u blago posoljenoj kipućoj vodi 15-20 minuta.

 

Crveno zelje

U tavi na zagrijanom ulju rastopite šećer, dodajte luk narezan na ploške i Vegetu, a zatim zelje narezano na rezance, papar i kumin. U poklopljenoj posudi lagano pirjajte  dok ne omekša, a potkraj dodajte vino.

 

Posluživanje

Na tople tanjure rasporedite umak od pečenja, zatim komade guske i okruglice od grisa s pirjanim crvenim kupusom.

 

Sastojci  za 6 – 8 osoba:

1 guska (od 3 kg)

 2 žlice Vegete

 ½-1 žličice Gussnela

 ulje

 

Za okruglice od grisa:

500 ml mlijeka

125 g maslaca

1 žličica  Vegete

150 g pšenične krupice (griza)

 2 žumanjca

 2 jaja

 sol

 

Za crveni kupus u vinu:

 1 kg crvenog zelja

 50 ml ulja

 50 g luka

 20 g šečera

 1 žlica Vegete

 papar

 kumin

 vino

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.