Uvjerenja i vrijednosti: Zašto forsiraš sina, neće diplomirat!


Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list 101012

Objavljeno: 25.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Uvjerenja i vrijednosti: Zašto forsiraš sina, neće diplomirat!

„Sapiens homo omnia sea secum portat“ (Pametan čovjek sve svoje sa sobom nosi jer osim znanja, ništa nam nije potrebno)

 

 „Zašto forsiraš sina, zar ne vidiš da je kreten? Nikada neće  završiti faks…"- surov je bio profesor Kelović prema svom kolegi liječniku Boži Lončaru nakon što njegov sin, student prve godine medicine, nije prošao ispit, iako je unaprijed dobio pitanja.  No, dr. Lončar je bio uporan.  Ponovno je zatražio ispitna pitanja a prof. Kelović je tu "uslu­gu", odnosno ispit anatomije  „prodao“ za 5.000 kuna.

Još je jedan liječnik bio spreman dati novac  kako bi njegov sin  prošao ispit iz anatomije. U ovom je slučaju  prof. Kelović  ispit „prodao“ nešto skuplje pa je zadarski pedijatar Željko Čakarun, čija je supruga također liječnica, iskeširao 2000 eura.

Oba razgovora je tajno snimio Uskok tijekom mjera  praćenja profesora Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Uskokovi  istražitelji su 10. listopada uhitili 12 osoba u antikorupcijskoj akciji na osnovu sumnje u trgovanje ispitima.

Trojica liječnika završila su u istražnom zatvoru. No, za razliku od svojih očeva, studenti  medicine Andrija Čakarun i Hrvoje Lončar  pušteni su da se brane sa slobode.  Tu "povlasticu" međutim nije dobio Mate Milas, inače odličan student šeste godine medicine i demonstrant na fakultetu. I on je završio u istražnom zatvoru s prof. Kelovićem za kojega je pronalazio stu­dente zainteresirane za „kupnju“ ispita anatomije, kojima bi unaprijed dao ispitna pitanja. U istražnom zatvoru je završila još i djelatnica referade MEF-a Matija Čepo.

Najveći interes javnosti izazvali su osumnjičeni Božo i Hrvoje Lončar. Prvo, radi se o suprugu i sinu Višnje Lončar, jedne od pet zamjenica državnog odvjetnika Mladena Bajića. Drugo, bode oči činjenica da student Hrvoje Lončar nije prošao prvi pismeni ispit iz anatomije premda je unaprijed dobio ispitna pitanja. A na drugi ispit iz anatomije nije niti izašao iako je njegov otac Božo i taj drugi put “kupio uslugu“ profesora  Kelovića.

 

Zašto Hrvoje Lončar nije prošao kupljeni ispit iz anatomije? Da li je nezadovoljan odabirom studija ili „nasljeđivanjem“ profesije u koju ga gura otac liječnik, dugogodišnji kirurg u KBC-u Dubrava? Da li se radi o etičkom elementu, Hrvojevom neprihvaćanju  sustava vrijednosti u kojem „kult preraspodjele i korupcije“ istiskuje „kult rada i znanja“?

Uvjerenja i vrijednosti su čovjekov životni kompas, ono što mu je  važno.  Nastaju odgojem, ugledanjem u roditelje, učitelje, medijske idole ili druge važne ljude u našem životu. Uvjerenja najčešće ne preispitujemo, ona su duboko  usađena u čovjeku i utječu na njegovo djelovanje. Ali uvjerenja  nastaju i na temelju trauma te iskustava koja se ponavljaju.

Na sreću, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu izgleda da ipak prevladava „kult rada i znanja“ a ne „kult preraspodjele i korupcije“. To proizlazi iz mini ankete koju su proveli  novinari Večernjeg lista: „Anatomija je baza za sve predmete, tako da mi nije jasno kako su ti ljudi mislili liječiti druge ako je nisu svladali…Kako se usuđuju kupovati ispite na takvom fakultetu?! Ako se to već događa na drugima, na ovom ne bi smjelo – kazala je studentica, dok  se njezina kolegica ljuti što sada, rekla je, ispada da je medicina ista kao promet, aludirajući na kupovanje ispita na Prometnom fakultetu. Studentica je dodala da anatomija nije tako težak predmet kao što se priča, da to može naučiti svatko tko zagrije stolicu. Upravo zato nije joj logično da se upravo taj ispit prodavao kad zna da na višim godinama postoje puno teži predmeti….A što o aferi kažu profesori?…Ugledni profe­sori i liječnici među kojima je većina kliničara kažu da su čuli da korupcije ima posebno kada je riječ o te­meljnim predmetima poput anatomije, kemije, bioke­mije ili fizike, gdje je manje ispitivača nego na kasnijim godinama studija…Profesori se ljute  jer je afera bacila ljagu i na cjelokupnu stručnost i znanje liječnika…“ (Večernji list, 10.listopada)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.