MEF: zviždači, autonomno Sveučilište i nemoćno Ministarstvo


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 191012

Objavljeno: 26.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

MEF: zviždači, autonomno Sveučilište i nemoćno Ministarstvo

Zviždača Matka Marušića svojedobno su optužili zbog rušenja ugleda Fakulteta te zatražili psihijatrijsko vještačenje u sklopu stegovnog postupke

 

Nakon nedavnih uhićenja na Medicinskom fakultetu, bivši profesor M. Marušić podsjetio je da se još 2005. znalo  tko prima mito za ispite a on sam i njegova supruga su bezuspješno prijavljivali korupciju sve dok  zbog  mobbinga, vri­jeđanja na spolnoj osnovi i drugih pritisaka nisu bili prisiljeni promijeniti radnu sredinu i preseliti u Split.

 

U intervjuu za Večernji list od 19. listopada, prof. Marušić je izjavio: „Za stanje na Medicinskom fakultetu zna se odavno! Slobodan Uzelac, tadašnji državni tajnik u Ministarstvu znanosti, na­ručio je 2005. međunarodnu ekspertizu u kojoj je utvrdio sve što se zbiva. Osobno ju je predao tadašnjoj dekani­ci Nadi Čikeš tražeći da sre­di stanje na tom fakultetu, napose na anatomiji…No Nada Čikeš je zataškala slučaj uz suglasnost rektora Alekse Bjeliša. Uzelac je godinu dana poslije, ljutit, ekspertize i obznanio… Je li N. Čikeš prenijela novom dekanu Davoru Miličiću da to riješi, ne znamo…“­ ( Večernji list od 19. listopada).

Prof. dr. Ana Marušić, koja je radila u Za­vodu za anatomiju, slala je i 2007. godine predstavke na adrese Me­dicinskog fakulteta u Zagrebu, Sveučilišta u Zagrebu i Mi­nistarstva znanosti, obrazo­vanja i sporta. Upozoravala je na nepravilno­sti na Ka­tedri za anatomiju glede otkrivanja sadržaja testa A1 od strane profesora a prije ispitnog roka. U to se vrijeme na mrežnom forumu studenata MEF-a,  pojavilo  svjedočenje studenata prve godine o tome da im je asistent dao uvid u test te da su studenti na pre­davanju od profesora dobili ispitna pitanja. Profesorica Marušić u predstavci je upozorila i da pročelnik Katedre za ana­tomiju ne dopušta vođenje evidencije nastave, pa je za­to nemoguće utvrditi koji je student kada pristupio ispi­tima, a tu je bio još i sporni slučaj  specijalističkog usavršavanje jednog docen­ta na Katedri za anatomiju.

Matko Marušić je i sam godinama  interno upozoravao na korup­ciju. A kada se našao u ulozi zviždača, izašavši s  predstavkama  izvan okvira Fakulteta, protiv njega je pokrenut stegovni postupak te čak zatraženo psihijatrijsko vještačenje.  Pritisci na njega i njegovu suprugu su se nastavljali te su supružnici Marušić bili prisiljeni otići  sa zagrebačkog fakul­teta i sada rade u Splitu.

 

Anonimne prijave o plaćanju mita na zagrebačkom Medicinskom fakultetu,  godinama su stizale u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. No, Ministarstvo nema zakonske mehanizme da za učinkovito postupanje - mora poštovati autonomiju Sveučilišta.

„Reagirajući na predstavku Ane Marušić u svibnju ove godine, Ministarstvo je poslalo požurnicu Odboru za etiku Agencije za znanost i visoko obrazovanje te rektoru Aleksi Bjelišu. Odgovor do danas nije  dobiven… Baš kao što je bez odgovora ostao i bivši ministar Radovan Fuchs, koji je također tražio očitovanje. A njegov prethodnik Dragan Primorac 2005. godine osnovao je međunarodno povjerenstvo koje je postavilo dijagnozu Medicinskom fakultetu i predložilo kako ga "izliječiti". No, to je ostalo na razini prijedloga jer se fakultet oglušio o mišljenje stručnjaka. Ministarstvo ni tada ni sada nije imalo zakonske mehanizme da učini išta više, jer mora poštovati autonomiju Sveučilišta.“ (Večernji list od 19. listopada)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.