Gaming - rehabilitacija nakon moždanog udara uz pomoć igrica


www.vidi.hr

Autor/Izvor: SUPRA, www.vidi.hr

Objavljeno: 28.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Gaming - rehabilitacija nakon moždanog udara uz pomoć igrica

29. listopada, Svjetski dan prevencije moždanog udara

 

 

Kako motivirati malodušne pacijente da nakon moždanog udara ponovo nauče za život potrebne vještine? The Circus Challenge je naziv video igrice, terapijskog softvera namijenjenog  osobama koje se oporavljaju od moždanog udara i drugih bolesti čija posljedica su oštećenja mozga i gubitak motornih funkcija.

 

Video igrica se sastoji od virtualnog žongliranja, virtualnog vježbanja na trapezu i izvođenja drugih cirkuskih vještina. Raspon vježbi je velik  pa one   postaju sve složenije kako se pacijent oporavlja.   Mogu je koristiti i pacijenti koji su u invalidskim kolicima, a posebna je prednost što se takva rehabilitacija može odvijati u domu pacijenta pa čak i bez prisustva terapeuta ili profesionalnog medicinskog osoblja.

Video igrica Izazov u cirkusu je dio projekta za koji je britanska fondacija Health Innovation Challenge Fund izdvojila oko 1,5 milijuna funti, a proizvedena je na Sveučilištu Newcastle.

Kako prenosi portal vidi.hr, prvi pacijenti koji su je testirali su oduševljeni i kažu kako bi je igrali i iz čiste zabave, a ne samo u sklopu terapije, dok su liječnici primijetili kako igranje uvelike ubrzava oporavak, pa stoga igru žele proširiti na sve bolnice i terapijske centre koji se bave rehabilitacijom pacijenata koji su preživjeli moždani udar.

 

Svjetski dan prevencije moždanog udara

obilježava se 29. listopada a inicirala ga je Svjetska organizacija za prevenciju moždanog udara (WSO) sa sjedištem u švicarskoj Genevi.  U našoj zemlji je moždani udar na drugom mjestu po smrtnosti a vodeću ulogu u podizanju svijesti o otklanjanju ovog javnozdravstvenog problema ima Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara na čelu s akademkinjom Vidom Demarin. HDPMU je  osnovano  1997. godine sa zadaćom da temeljem najnovijih spoznaja u medicinskoj znanosti spriječi nastanak moždanog udara kod ugroženih osoba, te da isto tako unaprijedi dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od moždanog udara.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.