Hranom protiv moždanog udara


Autor/Izvor: SUPRA, www.mozdaniudar.hr

Objavljeno: 31.10.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Hranom protiv moždanog udara

29. listopada, Svjetski dan prevencije moždanog udara

 

Dva-tri puta tjedno treba jesti plavu ribu, koja sadržava velike količine nezasićenih masnih kiselina korisnih za održavanje zdravog mozga i protočnosti krvnih žila. Uz ribu preporučuje se maslinovo ulje.

Zeleno povrće obiluje vitaminom E, koji je snažan antioksidans važan za bolju moždanu funkciju. 

Žitarice se smatraju funkcionalnom hranom jer sadržava antioksidanse, prehrambena vlakna, fitoestrogene, vitamine i minerale.

Orašasti plodovi bogati su omega 3-kiselinama, što je važno za krvožilni sustav i srce, te vitaminima i mineralima. Dnevno se ne preporučuje više od šalice orašastih plodova, jer su bogati mastima.

Šumsko voće sadržava velike količine vitamina C, koji djeluje kao snažan antioksidans.

Rajčica dobro djeluje na srce, krvne žile i smanjuje krvni tlak. Bogata je karotenom, provitaminom A i likopenom, koji ima antikarcinogeno svojstvo.

Češnjak ima različita ljekovita svojstva, a smanjuje krvni tlak, sprečava zgrušavanje krvi, snižava kolesterol u krvi i rabi se kod srčanih oboljenja.

I crna čokolada ima pozitivan učinak na krvožilni sustav.

Što se tiče pića, zeleni čaj djelotvoran je za detoksikaciju organizma, jačanje imuniteta te prevenciju od krvožilnih i malignih bolesti. Alkoholna pića treba umjereno konzumirati. Preporučuje se dvije čaše crnog vina na dan jer sprečava stvaranje ugrušaka u krvi i smanjuje rizik od moždanog udara. 

 

U svakodnevnom životu važan je odabir namirnica ali  i mali predah nakon ručka kako bi srce skupilo energiju i mozak opskrbilo krvlju na adekvatan način. (Savjeti o prehrani preuzeti s mrežnih stranica Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara)

 

 

*)Svjetski dan prevencije moždanog udara

obilježava se 29. listopada a inicirala ga je Svjetska organizacija za prevenciju moždanog udara  (World Stroke Organisation) sa sjedištem u švicarskoj Genevi.  U našoj zemlji je moždani udar na drugom mjestu po smrtnosti a vodeću ulogu u podizanju svijesti o otklanjanju ovog javnozdravstvenog problema ima Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara na čelu s akademkinjom Vidom Demarin. HDPMU je  osnovano  1997. godine sa zadaćom da temeljem najnovijih spoznaja u medicinskoj znanosti spriječi nastanak moždanog udara kod ugroženih osoba, te da isto tako unaprijedi dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba oboljelih od moždanog udara.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.