Srbija: zdravstveno osiguranje pokriva samo najjeftinije lijekove


Slavica Đukić Dejanović FOTO: Medija centar Beograd

Autor/Izvor: SUPRA, srna, www.nezavisne.com,

Objavljeno: 19.11.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Srbija: zdravstveno osiguranje pokriva samo najjeftinije lijekove

Slavica Đukić Dejanović, srpska ministrica zdravlja, poručila je da će javno zdravstveno osiguranje dobavljati samo najjeftinije lijekove a ako netko hoće original, morat će  doplatiti razliku u cijeni iz svog džepa.

Ugledna neuropsihijatrica je funkciju ministrice zdravlja preuzela u srpnju ove godine. No, kako kako prenosi agencija „Srna“ od 30.listopada, ministrica je izjavila  da još nije stekla pravi uvid u realne potrebe za lijekovima, ali da prelaskom na  centralnu nabavu lijekova planira  uštedu od 20%. „Zdravstvo ne smije da pravi nove dugove“ izjavila je  Slavica Đukić Dejanović. "Menjaćemo zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, moraćemo da funkcionišemo u skladu sa onim što imamo, i da se bolje organizujemo“.

Prema njenim riječima, na listi lijekova koji se izdaju o trošku osiguranja naći će se samo najjeftiniji lijekovi - generici, a ako netko hoće original, morat će  doplatiti razliku u cijeni iz svog džepa.

Ministrca Đukić Dejanovićeva je  navela  da mjesta za ispravke ima u svim segmentima zdravstva, ali da je najbitnije riješiti primarnu zdravstvenu zaštitu u kojoj 80% ljudi riješava svoje probleme.

Podsjetimo, i Srbija ima problem  duga Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja  i zdravstvenih ustanova koje dobavljačima duguju oko 240 miliona eura za lijekove

 

Slavica Đukić Dejanović

Šezdesetjednogodišnja neuropsihijatrica je na funkciju ministrice zdravlja Republike Srbije izabrana u srpnju  ove godine. Iz njene izuzetne medicinske i političke  karijere izdvajamo:

 

Znanstvena karijera: redovna profesorica etike i komunikacije te šefica Katedre za psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu; glavni istraživač velikog broja kliničkih studija, naučno-istraživačkih projekata; stalni  član Komisije za specijalizaciju na VMA u Beogradu; autor i koautor brojnih knjiga, udžbenika i 200 naučnih i stručnih radova; osnivač dnevne Psihijatrijske bolnice; direktor Kliničko-bolničkog centra u Kragujevcu.

 

Politička karijera: članica Socijalističke partije Srbije od njenog osnivanja 1990. godine; zastupnica u Skupštini Republike Srbije u tri mandata; članica Odbora za zdravlje; ministrica za brigu o porodici; predsjednica Skupštine Republike Srbije 2008-2012.; jedno vrijeme je bila i vršiteljica dužnosti predsjednika Republike Srbije  nakon što je Boris Tadić podnio ostavku; od srpnja 2012. je ministrica zdravlja Republike Srbije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.