Smrt medicinske sestre, posljedica medijske bitke za publiku


Autor/Izvor: SUPRA, Nedjeljnji Jutarnju 091212, thetimes.co.uk

Objavljeno: 10.12.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Smrt medicinske sestre, posljedica medijske bitke za publiku

Medi­cinska sestra Jacintha Saldanha, u pe­tak je počinila samo­ubojstvo. Njena tragična smrt posljedica je novinarske smicalice: nekoliko dana ranije ona je nasjela na poziv voditelja au­stralskog radija 2-DayFM koji su se lažno predstavili kao članovi kraljevske obitelji koji se žele informirati o stanju Kate Middleton, vojvotkinje od Cambridgea, koja je u to vrijeme zbog komplikacija u trudnoći boravila u bolnici.

Naime, voditeljski par Mel Greig i Michael Christian predstavili su se  kao kraljica Eliza­beta II. i princ Charles, nakon če­ga ih je nesretna medi­cinska sestra prespojila osoblju koje im je odalo  povjerljive detalje o zdrav­stvenom stanju supruge drugog britanskog prijestolonasljednika. Njihov lažni po­ziv uskoro je postao senzacija na internetu…

Problem je bio što su privatne medicinske informacije izašle u javnost. Sve je snimljeno, a voditelji australske radio postaje kasnije su se ispričali uz objašnjenje kako je bila riječ o šali te da nisu imali nikakve loše namjere. 

Uprava bolnice „Kralj Edward VII.”  stala je u u obranu svoje djelatnice: "Naše medicinske sestre su brižne, profesionalne oso­be, koje su školovane da se brinu o pacijentima, a ne da se nose s novinarskim triko­vima takve vrste". No, iako poslodavac nije namjeravao  sankcionirati njen propust, niti je pacijentica iz Kraljevske obitelji, prema službenom priopće­nju, planirala podnije­ti žalbu, medicinska sestra Jacintha Saldanha se  osjećala odgovornom. Njeno mrtvo tijelo pronađeno je 3 dana nakon incidenta, sumnja se na samoubojstvo.

Medicinska sestra Jacintha Saldanha (46) se u Britaniju  doselila  prije deset godina iz južne Indije. Ona je za bolnicu Kralj Edward VII. radila  4 godine. Bila je predana poslu i pacijentima. Veći dio tjedna provodila je u Londonu, odvojena od obitelji, na radnom mjestu u bolnici ili u susjednoj zgradi u stanovima namijenjenim bolničkom osoblju. Tek bi za vikend odlazila u obiteljski dom u predgrađu Bristola,  suprugu i djeci, 16-godišnjem sinu i 14-godišnjoj kćeri.

Za pretpostaviti je da će tragična smrt Jacinthae Saldanha imati utjecaja na rasprave koje se posljednjih tjedana vode u britanskom parlamentu i u medijima a odnose se na to treba li ili ne, zakonski regulirati koje su  novinarske metode prihvatljive te neprihvatljive  sankcionirati.

Podsjetimo, radi se o istraživanje o medijima Sir Briana Levesona koje je podijelilo Britaniju.Na jednoj su strani žrtve hakiranja, nezakonite meto­de britanskih tabloida koja je dovela do jednog od najvećih medijskih skandala u povije­sti, koje žele državnu regula­ciju medija, odnosno zakone koji će regulirati što su to društveno prihvatljive novinarske metode te sankcionirati one koje to nisu. S druge su strane urednici svih britanskih medija koji tvrde da bi državna regulaci­ja onemogućila slobodu me­dija, čime se Britanci ponose od sredine 17. stoljeća.

Prema rezultatima anketa, čini se da i britanska nacija navija za državnu regulaciju medija.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.