Washington legalizirao uzgoj marihuane za medicinske potrebe


Autor/Izvor: SUPRA, www.business.hr, wikipedia.org fark.com

Objavljeno: 12.12.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Washington legalizirao uzgoj marihuane za medicinske potrebe

Dosad su 18 saveznih američkih dr­žava i grad Washington lega­lizirali upotrebu medicinske marihuane. Prva je to, prije 13 godina učinila Kalifornija, odakle je i krenula "zelena groznica". Prije 2 tjedna birači su u Coloradu i državi Washing­ton na refe­rendumu izglasali da odrasla osoba u privatnosti svog doma smije konzumirati  te  u svakom trenutku po­sjedovati 28,5 grama kanabisa.

Na taj događaj  je reagirala i burza pa su vrtoglavo porasle cijene dionica tvrtki koje su povezane s industrijom medicinske marihuane. Medbox, proizvođač auto­mata za prodaju "travu",  na koji­ma se marihuana kupuje kao što se kupuju sokovi i grickalice, zabilježio je ogroman skok vrijednosti dionica od  čak 3500 % u tjedan dana, nakon što  ih je Wall Street Jour­nal preporučio, podsjećajući investitore na sličnu situaciju u vrijeme "zlatne groznice"  kada su više od sa­mih kopača zlata zaradili oni koji su prodavali lopate.

Ti aparati  funkcioniraju tako da prodaju marihuanu tek nakon što su na temelju otiska prsta identificiraju kupca ko­ji mora biti registriran kao pacijent kojemu su liječnici propisali medicinsku marihuanu.

Otad ra­stu i dionice drugih tvrtki koje su povezane s „ cannabusiness-om“. Porasla je vrijednost dionica WeedMapsa, sustava preko kojega korisnici mogu pro­naći liječnike, dostavljače i trgovine marihuane te nji­hove recenzije: Također je porasla vrijednost dionica tvrtke GreenGro Technologies, koja prodaje opremu za hidroponski uzgoj biljaka u zatvo­renom prostoru…

No,analitičari upozoravaju  da je u stvarnosti posao s marihuanom i dalje riskan­tan jer iako je savezne drža­ve dopuštaju, "trava" ostaje zabranjena federalnim zako­nima pa  federalni tužitelji mogu zatvariti trgovine i farme s medicinskom marihuanom.

K tome, proizvođači  tvrde da je riječ o po­slu u kojem je zapravo teško vratiti investiciju. Banke ta­kvim biznisima ne daju kre­dite, a federalna vlada ne odobrava im porezne olakšice i odbitke. Prostora za zaradu ipak ima: industrija medicinske marihuane u SAD-u lani je vrijedila 1,7 milijardi dolara, a u idućih pet godina ta bi brojka mogla dosegnuti 9 milijardi, procjenjuju  analitičari See Change Strategy, prema pisanju portal business.hr.

Ovo što slijedi nije šala već službeni odgovor objavljen na mrežnim stranicama američke policije. Na upit "Smijem li uzgajati marihuanu?",  odgovor  glasi:  “Još ne. Uskoro ćete možda moći dobiti licen­cu za uzgoj ili prodaju marihuane.“

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.