Đikiću nagrada i 2,5 milijuna eura za istraživanje tumora


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 071212, www.biochem2.com

Objavljeno: 13.12.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Đikiću nagrada i 2,5 milijuna eura za istraživanje tumora

Veliko priznanje hrvatskom znanstvenik

 

Hrvatski znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je najvećeg priznanja njemačke znanstvene zajednice kao i 2,5 milijuna eura financijskog poticaja za dalj­nje  istraživanje tumora, pose­bice proteina ubikvitina. Prestižna nje­mačka znanstvena nagra­da Gottfried Wilhelm Leib­niz dodjeljuje se već trinaest godina znanstvenicima koji rade u Njemačkoj. Ivan Đikić 14. je dobitnik ove nagrade. Prije njega, među ostali, dobili su je glasoviti filozof Jürgen Habermas, dobitnik Nobelove nagrade za biologiju Hartmut Nichel,  neurozanstvenik Heinrich Betz i drugi. Nagrada, koju dodjeljuje Njemačka zaklada za znanost, prvi je put dodijeljena 1985. godine. Svake je godine dobije deset znanstvenika.

Iz Večernjeg lista od 7. prosinca, prenosimo izjave dobitnika nagrade i njegovih kolega: „ Ovo je najveće znanstve­no priznanje koje sam do­bio u svojoj karijeri. Vrlo sam dirnut zato što je ovo jasan znak da je moj rad i rad moga znanstvenog ti­ma priznat u Njemačkoj, da ga je priznala njemačka znanstvena zajednica.“ - ka­že Đikić i dodaje da mu je nagrada dodijeljena za ono što je radio u posljednjih desetak a radio se o istraživanju tumora, pose­bice proteina ubikvitina.

„Ivan Đikić, smatram, utje­lovljuje idealni tip znanstve­nika jer je pun entuzijazma i ima neiscrpnu energiju za istraživanje i poučavanje. Sviđa mi se njegova ori­ginalnost i konceptualno razmišljanje u kombinaciji s odlikama lidera - pohvalio je hrvatskog znanstvenika prof. Werner Mueler-Esterl, predsjednik frankfurtskog Sveučilišta Johann Wolf­gang Goethe, na kojem Đi­kić radi kao profesor.

Znanstvena  karijera dr. Đikića razvijala se uglavnom u Švedskoj i Njemačkoj. Od 1997. godine voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovu Institutu za istraživa­nje raka u Švedskoj. Godine 2002. izabran je za redovi­tog profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Goethe u Frankfurtu, a kao izvanredni profesor predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Ivan Đikić kao voditelj grupe za molekularnu si­gnalizaciju Instituta za biokemiju Sveučilišta Go­ethe otkrio je mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Časopis Scien­ce u svom broju iz prosinca 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medi­cinsko otkriće. Dobitnik je brojnih međunarod­nih priznanja i nagrada:

  • Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR, 2006)
  • Eu­ropskog udruženja za istra­živanje tumora (EACR, 2006)
  • Njemačkog udru­ženja za staničnu biologiju

Izabani je član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Europskog udru­ženja za istraživanje života (ELSO), Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICR) i drugih. Dosad je objavio više od 100 radova u znanstvenim časopisima.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.