Neiskorištena donacija iseljenika I. Čuke: laboratorij za analizu krvi


Autor/Izvor: SUPRA,www.marbelize.com,Večernji list 220912,

Objavljeno: 21.12.2012.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Neiskorištena donacija iseljenika I. Čuke: laboratorij za analizu krvi

Jedan od najbogatijih Ekvadoraca, hrvatski iseljenik  Ivo Čuka, poklonio je prije nekoliko godina svome rodnom Žmanu na Dugom otoku, laboratorij za analizu krvi. No, isti još i danas stoji neraspakiran a  bolesni mještani  i dalje  moraju sat i pol putovati brodom do laboratorija u Zadru…O tome  ali i o poslovanju i životu u njegovoj drugoj domovini, s Ivom Čukom je razgovarao Davor Ivanković. Prenosimo dio napisa objavljenog u Večernjem listu od 22. rujna.

„Zamislite, na Du­gom otoku živi 1.700 stanovnika, a za obično vađenje krvne slike treba u Za­dar“, kaže Čuka. I otkriva da je, stoga, još prije nekoliko godina kupio za oto­čane suvremeni laboratorij za analizu krvi, no da još stoji neraspakiran. Kako to, čudim se. -Čini mi se da su vlasti očekivale da ću, osim što sam nabavio aparate za laboratorij, ja zaposliti i plaćati i dok­tore i tehničare, kaže. Vidim, muči ga to. Čak mi priča da je voljan, s obzirom da Dugootočane u Zadar voze spori ru­ski brodovi, financirati brzi brod koji bi njegove Žmance do Zadra prevezao za 30 minuta, a ne za sat i pol. No, boji se, da ne prođe isto kao s laboratori­jem. Ovo je, ipak, Hrvatska. Kojoj je u tradiciji da se njezini najbolji moraju dokazati negdje drugdje.“

Čuka je 1964. godine, slijedeći starijeg brata, emigrirao u Južnu Ameriku. Skrasio se u Ekvadoru,  državi s 14,5 milijuna stanov­nika, smještenoj na istočnopacifičkoj tropskoj obali.

Danas je jedan od pet najvećih prerađivača tune u Ekva­doru. Njegova tvrtke Marbelize   zapošljava više od 1000 rad­nika. To je velika  ribar­ska kompanija s brodovima tunolovcima za oceanski ribolov na Pacifiku. Jedan njegov brod u samo 3 dana može ukrcati  količinu tune koju Hrvati smiju godišnje izloviti u Ja­dranu! Čuka posjeduje i prerađivačke kapacitete za  30.000 tona tune, proizvodi stotine brandova, uglavnom od tune, koje izvozi širom svijeta, naj­više u EU.

U povijesti njegove ekvadorske tvrtke piše da je "kompani­ja rođena kao rezultat sna Hrvata koji je naučio od oca da je more kreacija i izvor života". "Senjor Kuka", kako mu ime čitaju u Ekvadoru, rođen je prije 66 godina na Dugom otoku, u pitoresknom ribar­skom selu Žmanu.

Voli svoje rodno mjesto, svake godine provede nekoliko tjedana na Dugom otoku i  u Zadru. No, ophođenje Hrvata prema svojim resursima -  uključujući i Čukinu donaciju zdravstvenom sustavu –  ne razumije.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.