Strani studenti splitske Medicine, fakultet uprihodio pola milijuna eura


Autor/Izvor: SUPRA, www.slobodnadalmacija.hr 171212

Objavljeno: 9.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Strani studenti splitske Medicine, fakultet uprihodio pola milijuna eura

- Prodajemo svoje znanje koje smo mukotrpno stekli. Ponosni smo što, osim stranih studenata, na naš fakultet sve više dolaze i strani profesori – izjavio je dekan splitskog Medicinskog fakulteta prof. dr. Dragan Ljutić, prema pisanju Slobodne Dalmacije od 17. prosinca.

 

Split se posljednjih godina isprofilirao u veliko studentsko središte u kojemu studira više od 22 tisuće studenata na 16 fakulteta.  Među njima je i  64 stranih studenata na studiju Medicine na engleskom jeziku. Od njihovih  školarina je  fakultet ove godine uprihodio  0,5 milijuna  eura.

 

Na splitskoj Medicini – program  na engleskom - godišnja školarina iznosi 7 tisuća eura. Podsjetimo, puna školarina na Splitskom sveučilištu za studente  medicinskih i zdravstvenih studija - program na hrvatskom jeziku-  je gotovo pet puta manja i iznosi oko 1, 5 tisuća eura, odnosno 10 tisuća kuna.  Nju moraju platiti svi redovni studenti koji ostvare manje od 42 boda, te izvanredni studenti. Dakako, svi brucoši, redoviti studenti, će prvu godinu besplatno studirati, a hoće li i koliko ubuduće plaćati ovisit će najviše o njihovu zalaganju…

 

Ideja da se na splitskom Medicinskom fakultetu osnuje studij  na engleskom jeziku sazrijevala je niz godina. Njezin najveći zagovornik bio je bivši dekan prof. dr. Matko Marušić, koji je prije 3 godine imenovao prof. dr. Zorana Valića za pomoćnika dekana, a zatim i za voditelja navedenog studija. Studijski program, sadržajno koncipiran kao i programa na hrvatskom jeziku, konačno je krenuo u akademskoj godini 2011./2012. u mandatu dekana prof. dr. Dragana Ljutića.

Tada se upisalo prvih 20- tak stranih studenata a u tekućoj akademskoj godini 2012./2013. na prvu godinu Medicine na engleskom jeziku upisano je već 45 studenata sa završenom srednjom školom gimnazijskog usmjerenja te najmanje dobrim uspjehom u prethodnom obrazovanju. Među njima ima najviše  Nijemaca. Na tamošnjim medicinskim fakultetima vrlo je malo mjesta, zbog čega se uspijevaju upisati samo najbolji s 5, 0 prosjekom, a ostali čekaju duže od šest godina na upis. Ima i polaznika iz Austrije, Francuske, Švedske, Slovenije i Norveške pa i nekoliko hrvatskih državljana. Tek mali dio studenata - protivno očekivanjima -potjeće iz obitelji naših iseljenika…

- Jasno je da je prvenstveni motiv tih studenata dosad bila činjenica da se nisu uspjeli upisati u odgovarajući program u zemlji iz koje dolaze a nama je cilj da to dijelom postane i kvaliteta našeg programa - ističe prof. Valić, inače zagrebački student, koji je 3 godine proveo na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu Milwaukee/USA, gdje je usavršio i svoj engleski, pa mu, kao i većini kolega ne predstavlja nikakav problem održavati nastavu na tom jeziku.  (Izvor: www.slobodnadalmacija.hr  171212)

 

A što kažu strani studenti splitskog MEF-a? Činjenica je da je splitski Medicinski fakultet smješten  na turistički i kulturno izuzetno atraktivnu mjestu, u mediteranskom podneblju blage klime. Upravo zbog toga su studenti iznenađeni zimskim mrtvilom a još više činjenicom da se u Splitu teško može naći stan ispod 300 eura i to slabo izoliran ili s problematičnim grijanjem, dok se na primjer, u Berlinu može naći studentska smještaj za 150-200 eura. I to s grijanjem.

 

A što na to kažu skeptični splitski studenti?  „Da, sve je dobro prve tri godine, dok su na bazičnim predmetima u zgradi faksa, ali … kad (i ako) doguraju do četvrte, kad će trebat počet odrađivat nastavu u bolnici, s pacijentima. To će biti  ….“

 

Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet
Šoltanska 2, 21000 Split, tel: 021/557800
Ured dekana, Ivana Pletković – tajnica
tel: 021/557903, e-mail: ivana.pletkovic@mefst.hr

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.