Ivan Đikić danas u Hamburgu prima nagradu za medicinu Ernst Jung


Autor/Izvor: SUPRA,www.novilist.hr 291212, www.jung-stiftung.de

Objavljeno: 3.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ivan Đikić danas u Hamburgu prima nagradu za medicinu Ernst Jung

Nagrada Ernst Jung dodjeljuje se za znanstvena postignuća koja imaju terapeutsko značenje i utječu na metode liječenja

 

Trenutno najcjenjeniji hrvatski znanstvenik u svijetu, Ivan Đikić dobitnik je nagrade Ernst Jung za medicinu koja će mu danas biti uručena u njemačkom Hamburgu - Bucerius Law School.

 

Zaklada Ernst Jung za znanost i istraživanje od 1976. svake godine dodjeljuje nagradu za medicinu, za znanstvena postignuća koja imaju terapeutsko značenje i utječu na metode liječenja.  Laureati  za 2013. godinu su prof. Ivan Đikić  s Goethe Universitaeta Frankfurt te  prof. Angelika Amon s Cambridgea. Uz nagradu, koju će primiti 3. svibnja u Hamburgu, Đikić će dobiti i 150.000 eura. Nagradu dodjeljuje hamburška Zaklada utemeljitelja  Ernsta Junga radi poticanja razvoja medicinskih i biomedicinskih istraživanja na dobrobit pacijenata.

Podsjetimo, profesor Ivan Đikić dobitnik je brojnih međunarodnih priznanja. Medijski najistaknutija je bila dodjela nagrade G. W. Leibniz, jer se radi o najvećem priznanju njemačke znanstvene zajednice  kao i 2,5 milijuna eura financijskog poticaja za daljnje  istraživanje tumora, posebice proteina ubikvitina.

 

Zašto je baš on dobio tu prestižnu nagradu i u kojem smjeru idu dalje njegova istraživanja, objasnio je  prof. Đikić u intevjuu  Novom listu 291212:
  – Radi se o znanstvenim dostignućima koje smo postigli u zadnjih deset godina. Istraživali smo ubikvitin, mali protein koji je poznat kao »poljubac smrti«, čija je funkcija obilježiti proteine koji trebaju biti razgrađeni i uklonjeni da bi stanice ostale zdrave. Za to je otkriće dodijeljena Nobelova nagrade iz kemije 2004. godine. Mi smo otkrili da ubikvitin regulira i druge složenije procese u stanici, zahvaljujući mogućnosti da može modificirati mnoge stanične proteine. Te ubikvitinske modifikacije djeluju kao kodovi koje se na specifičan način prepoznaju u stanicama. Mi smo dešifriranjem ubikvitinskog koda objasnili njegovu ulogu u razvoju bolesti kao što su upale, neurodegenerativne bolesti, bolesti imunološkog sustava i tumori.-  Profesor Đikić još naglašava da je uvijek zagovarao povezanost medicine i prirodnih znanosti kako bi se bolje razumjela molekularna priroda bolesti.

 

Podsjetimo, Ivan Đikić je svoju diplomu stekao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Nakon toga svoj je znanstveni razvoj nastavio u laboratoriju Schlessinger na Sveučilištu u New Yorku prije nego što je zauzeo vodeću poziciju na Ludwig institutu za istraživanje raka u švedskoj Uppsali. Sveučilištu Goethe u njemačkom Frankfurtu, pridružio se 2002. godine. Danas vodi Institut za biokemiju 2 i nedavno osnovan Buchmann institut te predaje na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.