Za Oscara nominiran film osjetljive teme: seks i paralizirani muškarac


john hawkes hitfix com

Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list/Ekran 110113, www.hitfix.com

Objavljeno: 22.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Za Oscara nominiran film osjetljive teme: seks i paralizirani muškarac

Svečana dodjela Oscara bit će održana 24. veljače u Los Angelesu, nominirana Helen Hunt za ulogu Cheryl

 

Za Oscara nominirani film "Seanse" ima provokativnu temu. Govori o seksualnoj terapiji paraliziranog  muškarca, a utemeljen je na životnoj priči M. O'Briena, od djetinjstva prikovanog za krevet i željezna pluća. Zahvaljujući  odličnim vodećim glumcima, film je nominiran za dvije najprestižnije američke filmske nagrade Oscar i Zlatni globus. Glumica Helen Hunt igra terapeutkinju čiji je posao pomagati pacijentima sa seksualnom disfunkcijom. Da li će dobiti Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice – doznat će se 24. veljače. Njen kolega John Hawkes, koji igra ulogu M. O'Briena, bio je nominiran za Zlatni globus u kategoriji najboljega glavnoga glumca, no nagrada mu je prošle nedjelje  za dlaku izmakla. Dobio ju je  Daniel Day-Lewis za ulogu u povijesnom filmu o omiljenom američkom predsjedniku Lincolnu.

Film s provokativnom temom snimljen je prema stvarnom događaju.  Mark O'Brien (1949. – 1999.) američki je pjesnik, novinar  i osnivač izdavačke kuće, koji je u djetinjstvu obolio od dječje paralize*). Ne može se samostalno kretati a  u svim svojim aktivnostima u domu i izvan doma, ovisan je o medicinskom osoblju i glomaznim čeličnim pluća. No, iako mu je sustav za kretanje atrofirao, seksualne funkcije nisu. Udvaranje  ljubaznoj kolegici ne daje rezultata a Mark ne želi angažirati  prostitutku za svoje prvo seksualno iskustvo. Stoga u svojoj 38. godine odlučuje angažirati terapeutkinju. Radi se o medicinskoj sestri specijaliziranoj za seksualne disfunkcije. Nakon nekoliko seansi doživjet će svoje prvo seksualno iskustvo s partnericom iako u formi terapije.

O Marku O'Brienu snimljen je već ranije, za njegova života, dokumentarni film „Breathing Lessons:The Life and Work of Mark O'Brien“. Isti je osvojio Oscara 1997.godine  u kategoriji dokumentaraca.

Novi film, utemeljen na O'Brienovu životu i nominiran za Oscara 2013. je igrani film "Seanse“,  humorna drama scenarista i režisera Bena Levina, snimljena u nezavisnoj produkciji. Zanimljivo je da je glavni glumac filma „Seanse“, John Hawkes, čim je u ruke dobio scenarij, naslutio o kakvom se potencijalu radi. Nakon uspjeha filma "Zimska kost" 2011. godine, kada je Hawkes bio nominiran  za Oscara, za sporednu  mušku ulogu, stalno je dobivao ponude.  No, tek sa scenarijem za  „Seanse“  osjetio je  „da je to ono pravo“,  odlič­na  tema i veliki glumački izazov  jer se radi o ulozi nepokretnog muškarca pa je Hawkes znao da će mu gotovo jedino i najjače glumačko  oružje  biti glas.

Za ulogu u „Seansama“  glumac  se pripremao tako da je prije snimanja odlazio  na satove joge. Morao je naučiti kako zadržati nepokretnost i suzdržati se od pomicanje – jer glavni lik je paralizirani muškarac koji je veći­nu života proveo sa željeznim plući­ma prikovan za krevet, a onda se u 38. godini života odlučio za seksualnu terapiju. Za razliku od sustava za kretanje, njegov spolni organ je bio aktivan i „sramotio“ ga kad bi ga njegovateljica kupala. No ostali mišići nisu služili, pa tako nije mogao niti podizati glavu. U scenariju stoji da Mark nije vidio svoj penis go­tovo 30 godina iako je njegovu aktivnost osjećao. Jedina aktivnost koju Mark samostalno izvodi je korištenje računala uz pomoć stika kojim manipulira tako da ga drži u ustima.

Helent Hunt glumi terapeutkinju Cheryl, 42-godišnju medicinsku sestru s diplomom socijalne radnice i edukacijom iz psihologije i seksologije. Cheryl je zdravstvena djelatnica, udana  za psihijatra, ima dvoje djece tinejđera i legalno registriranu zdravstvenu djelatnost „seksualne surogatkinje“. Ona radi kao članica tima za liječenje seksualnih disfunkcija. Dok seksualni terapeut tretira emocionalne probleme koji uzrokuju seksualne poteškoće, seksualna surogatkinja radi s tijelom pacijenta.  Njezin dio posla je raditi sa pacijentom u dvoje, seanse su ograničene na 6-8 puta kako bi se izbjeglo emocionalno vezivanje klijenta. Adresira se specifična seksualna disfunkcija, kako bi se očuvali standardi medicinske profesije. Cilj nije samo postizanje zadovoljavanja seksualne potrebe već dodana vrijednost u vidu promjene  ponašanja za savladavanje seksualne disfunkcije. Roditelji su Marka odgojali konzervativno, seks je bio tabu tema, specifično zbog  njegove invalidnosti. No, spolni nagon je kod Marka postojao i tjerao ga da se srami kad bi ga njegovateljica prala.

Glumac John Hawkes kaže da mu je najveći izazov  bio zadržati beživotnost u svojim mišićima.. Kako bi što uvjerljivije dočarao invaliditet glavnog lika, odnosno iskrivljenu kralježnicu, Hawkes je cijelo vrijeme snimanja morao ležati s loptom ispod jednog dijela leđa. To je pak rezultiralo tegobama zbog koji je morao redovito posjećivati kiropraktičaru.

 

*) Dječja paraliza (Poliomyelitis), najstrašnija dječja bolesti 20. stoljeća, virus razara centralni živčani sustav ostavljajući mišiće nepokretnima. Epidemije su harale od kraja 19. stoljeća i ostavljale na tisuće paralizirane djece i odraslih. Tek od sredine  20. stoljeća  počinju sustavno cijepljenja a time i nestajanje bolesti.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.