Za zdravlje grla i glasnica, grličanje u Dubrovniku


TZ Dubrovnik

Autor/Izvor: SUPRA,www.croatia.hr

Objavljeno: 24.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Za zdravlje grla i glasnica, grličanje u Dubrovniku

Danas u Dubrovniku počinje  Festa 2013. na kojoj će domaće pjevačke zvijezde dati svoj glas u korist obnove Crkve svetoga Vlaha ali i primiti grličanje za zdravlje svojih glasnica. Uvod je to u dvoipotjednu proslavu Dana Grada i njegova zaštitnika sv. Vlaha.

Na današnjoj  Festi od klapa, sutrašnjem Središnjem velikom koncert, prekosutrašnjoj   Rock-paradi kao i na  Večeri opernih arija dan kasnije, okupit će se brojni glazbeni profesionalci. Oni će svojim umijećem zabaviti slušatelje a cijela dobrotvorno-glazbeno-zabavna manifestacija ima cilj prikupiti sredstva za obnovu crkve sveca zaštitnika Grada.

Sastavni dio Feste je i obred grličanja. Radi se o starom dubrovačkom i crkvenom običaju blagoslivljanja glasa, grla i glasnica te povjeravanju tih, osobito pjevačkim zvijezdama važnih, dijelova tijela, gradskom zaštitniku Svetom Vlahi. Obred obavlja svećenik prislanjajući svijeće na grla onih koji svoje glasove povjeravaju Svetom Vlahi na čuvanje u vjeri da se time štite od bolesti.

Sveti Vlaho (sv. Blaž) zaštitnik je Dubrovnika. Svetkovina njemu u čast je ujedno i Dan Grada. Taj tradicionalni i vjerski događaj koji pada 3. dana mjeseca veljače,  upisan je na UNESCO-vu listu nematerijalne baštine.

Prema legendi, Dubrovčani su Svetog Vlahu odabrali za svog zaštitnika poslije događaja koji se zbio 971. godine.Tada je mletačka flota doplovila sa 112 brodova u dubrovačke vode. Prije toga su pobijedili Neretljane i prisilili ih da im plaćaju danak. Naumili su prevarom osvojiti i Dubrovnik. No sveti Vlaho se u noći opsade  ukazao pobožnom ugledniku Stojku u stolnoj crkvi te ga upozorio na mletačku opasnost i obranu Grada.

„Najstariji dokument koji spominje Festu svetog Vlaha datira iz 1190. godine, pa je tako i  za vrijeme Dubrovačke Republike Festa bila državni blagdan. Riječ je o prazniku koji je osim svoje religiozne uloge predstavljao i manifestaciju društvene kohezije Dubrovačke Republike. To je vidljivo i iz uloge festanjula, uglednika iz raznih staleža, čija je dužnost pozivati puk na Festu te sudjelovati i organizirati procesiju u kojoj se nose relikvije sveca. Procesija je centralni događaj Feste, a u njoj sudjeluju pripadnici raznih seoskih i gradskih bratovština u narodnim nošnjama i s karakterističnim barjacima.

Dan uoči Svetoga Vlaha, na Svijećnicu (Kandeloru), obavlja se grličanje vjernika, puštaju bijele golubice te se podiže barjak na Orlandov stup, a tjedan prije i poslije Feste svetoga Vlaha održavaju se brojni koncerti, izložbe, sportska događanja, predstavljanja knjiga i ostali programi svetome Vlahu u čast.“ (IZVOR:http://croatia.hr/hr-HR/Otkrij-Hrvatsku/Newsletter-za-kulturni-turizam)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.