Stephanie i apsurdni monopol obveznog zdravstv. osiguranja


http://www.facebook.com/PomoziteMalojStephanieIzZadra

Autor/Izvor: SUPRA, www.dnevnik.hr, www.facebook.com

Objavljeno: 14.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Stephanie i apsurdni monopol obveznog zdravstv. osiguranja

Po povratku u Hrvatsku roditelji su izjavila da su vrlo zadovoljni liječenjem u Chicagu i da je tamošnji sustav neusporediv s onim kojeg imamo u Hrvatskoj

 

Nakon  višemjesečnog uspješnog liječenja u SAD-u, u Hrvatsku se vratila petogodišnja Stephanie Milda čija je bolest razotkrila apsurd monopola hrvatskog obveznog zdravstvenog osiguranja. Podsjetimo, djevojčici je dijagnosticirana teška bolest mozga, Arnold Chiarijeva malformacija (ACM).

Nakon neuspješne opera­cije u Zagrebu, ro­ditelji bolesne Stephanie, kojoj je prijetila doživotna paraliza, kontakti­rali su vodećeg svjetskog stručnjaka za ACM dr. Davida Frima u Chicagu i dogovorili operaciju koja je procijenjena na 300.000 dolara.

HZZZO je sukladno svojim propisima dao odbijenicu za financiranje tog specifičnog  liječenja u inozemstvu a obitelj Milda  nije sama mogla sakupiti potreban novac. Uskočili su  mediji i  organizirali humanitarnu kampanju "Samo želim biti zdrava", u kojoj je za ope­raciju bolesne djevojčice prikupljeno više od 2,5 mi­lijuna kuna.

Roditelji male Stephanie su kasnije priznali, da su u  trenutku - kada je dr. Frim pristao operirati  njihovu djevojčicu, kojoj se stanje sve više pogorša­valo - bili potpuno nesvjesni činjenice da novac za ope­raciju nemaju. No, prista­nak američkog liječnika su doživjeli  kao Božji blagoslov.

Na nagovor pri­jatelja priču o plavokosoj djevojčici, koja „samo želi biti zdrava", kako je posli­je nazvana i cijela humani­tarna kampanja, ispričali su medijima. U humanitarnoj akciji,  u samo tri tjedna, prikupljeno je gotovo 450.000 dolara, što je bilo više nego dovoljno i za operaciju i za postoperativni oporavak.

 

Već krajem rujna,  Stephanie je otputovala na liječenje  u Sveučilišnu bolnicu u Chicagu. Uslijedio je prvi pregle­d kod dr. Frima koji je trajao punih šest sati, ponavljanje magnetne rezo­nancije glave i kralježnice,  prvi operativni zahvat 10. listopada…Za pratnju iz obitelji Milda bio je osiguran smještaj pokraj Sveučilišne bolnice u Chicagu, u kući Ronald McDonald House, u kojoj borave obitelji malih pacijenata.

Za Božić se obitelj Milda okupila u Chicagu, roditelji Anita i Ivica te starija sestra Melanie su se pridružili Steaphanie. Proveli su blagdane s  obiteljima  hrvatskih iseljenika koji su im pomagale za vrijeme liječenja  u Chicagu.

 

Nakon novogodišnjih praznika, Stephanie su pregledali liječnici u Chicagu, nalazi su bili dobri, ona se dobro osjećala i nije imala bolove. Organiziran je povratak  te je Stephanie nakon 4 mjeseca,  u petak stigla kući. U Zadru  će nastaviti terapiju.

Po povratku u Hrvatsku, mama Anita je, kako piše portal dnevnik.hr,  izjavila da je  vrlo zadovoljna medicinskim tretmanom i postupkom liječenja u Americi te dodala da je tamošnji sustav neusporediv s onim kojeg imamo u Hrvatskoj.

Tata  Ivica  zahvalio je svim građanima koji su se odazvali na humanitarnu akciju i na taj način pomogli liječenje njihove kćeri kao i medijima, tvrtkama i institucijama koji su im pomogli u najtežim trenucima Najavio je  krajem siječnja  konferenciju za novinare te osnivanja Zaklade za djecu oboljelu od Arnold Chiarijeva malformacija. Naime, budući da je novca za Stephanienu operaciju skupljeno više nego što je trebalo, obitelj Milda će sve što je što ostalo poslije povrat­ka s liječenja, darovati u zakladu te javnosti predočiti cjeloku­pni izvještaj o liječenju u Americi.

Istodobno, priča o djevojčici iz Zadra otvorila je problem mnogih roditelja bolesne djece ali i odraslih bolesnika koji svakodnevno zastanu pod teretom HZZO-ove administracije, otkrivajući apsurd monopola hrvatskog obveznog zdravstvenog osiguranja.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.