Dan mimoza, prevencija raka vrata maternice cijepljenjem


Autor/Izvor: SUPRA, www.hlpr.hr, www.ecca.info.hr

Objavljeno: 17.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan mimoza, prevencija raka vrata maternice cijepljenjem

U subota 19. siječnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu, grančice mimoza će  ponovo podsjetiti javnost na to da od raka vrata maternice ne bi trebala umrijeti niti jedna žena. Taj se karcinom u  mlađoj životnoj dobi može spriječiti, a u svim dobnim skupinama na vrijeme otkriti.

Od 2008. godine, svake treće subote u siječnju, Hrvatska liga protiv raka organizira Dan mimoza a simbolika nježnog cvijeta trebala bi nas potaknuti na edukaciju i prevenciju, cijepljenja i probira raka vrata maternice.

 

Prevencija cijepljenjem

Rak vrata maternice može se vrlo dobro spriječiti,  cijepljenjem protiv HPV infekcije za djevojčice. HPV infekcija se uglavnom prenosi spolnim kontaktom, a može se prenijeti i izravnim dodirom s osobe na osobu direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Infekcija HPV-om je vrlo česta među spolno aktivnim osobama te je procijenjeno da se u dobi do 50 godina više od 80% žena i muškaraca zarazi HPV- om. Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, vjerojatno zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože i sluznice koji nisu zaštićeni. Danas postoji mogućnost da se putem aktivne imunizacije odnosno cijepljenjem spriječi i infekcija HPV-om i njena najozbiljnija komplikacije a to je rak vrata maternice,. Dostupna su četverovalentno i dvovalentno HPV cjepivo .

Inovativan primjer prevencije raka vrata maternice edukacijom, je knjiga za mlade „One misle da smo male“, prošlogodišnja dobitnica  "Bisera mudrosti", nagrade  koju  dodjeljuje Europska udruga za prevenciju raka maternice. To je književni uradak  Julijane Matanović i Anke  Dorić  u izdanju  Mozaika a njena dodana vrijednost je da otvara nove mogućnosti sprečavanja zloćudne bolesti.  …

"Vjerojatno će i mnoge mame uzeti ovu knjigu pa će nakon  pročitane knjige moći započeti razgovor. Ako se spasi bar nekoliko djevojčica da ne dobiju HPV, mislim da smo napravili puno", rekla je Julijana Matanović.

"Ovo je knjiga o iskrenosti i razumijevanju a upravo to zajedništvo je bitno, zajedništvo u obitelji, među ljudima, povjerenje u liječnike…U škole bi trebalo uvesti "zdravstveni odgoj s holističkim pristupom" a  trebalo bi širiti i spoznaju o tome kako sačuvati zdravlje i zaštititi se od bolesti treba utkati u književnost, glazbu i likovni odgoj, prirodu, biologiju i sve druge struke…“, naglasila je Anka Dorić, autorica znanstvenog dijela u knjizi.

 *) Dan mimoza i ujedno Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Obilježavanje treće subote u siječnju radi podizanja svijesti o prevenciji raka vrata maternice. Dan mimoza se održava od 2008. godine kao javnozdravstvena akcija čiji nositelj je Hrvatska liga protiv raka i partnerske udruge bolesnika. Dan mimoza je prerastao u Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 2012. godine proglasom Sabora. (http://hlpr.hr)

 

*) Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

Obilježavanje četvrtog tjedna siječnja diljem Europe radi senzibiliziranja javnosti za bolest raka vrata maternice uz poticanje žena na brigu o svom zdravlju i edukaciju o mogućnostima prevencije. Inicijator je Europska udruga protiv raka vrata maternice – ECCA (European Cervical Cancer Association),. Višejezični edukacijski programi jedna su od najvažnijih ECCA-inih inicijativa, a dostupni su na internetu  (http://www.ecca.info/hr).

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.