*) Dan prevencije raka: poznati Hrvati o svom karcinomu


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list 031112, www.babe.hr, www.gloria.hr

Objavljeno: 4.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*) Dan prevencije raka: poznati Hrvati o svom karcinomu

Poznate osobe iz javnog života, koje su upoznavanje sa svojim karcinomom, svoje bitke za život i strahove podijelile s javnošću su: Hloverka Novak-Srzić, Ivana Popović, Maja Golob, Mirjana Majurec, Miroslav Ćiro Blažević, Sanja Sarnavka…Njihove su priče pomogle mnogima.

 

Hloverki Novak-Srzić, novinarki i urednici na HTV-u, još je u ljeto 2009. godine dijagnosticiran rak dojke. „Željela sam podijeliti to svoje bolno iskustvo s drugim ženama“- rekla je Hloverka koja se i jesenas sa svojom unučicom uključila u humanitarnu šetnju koju na  Dan ružičaste vrpce organizira Udruga Europa Donna te sudjelovala u manifestaciji Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke „Sve za nju“ na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Poznatoj dizajnerici Ivani Popović, karcinom dojke dijagnosticiran je početkom 2012. godine. Bolest ju je potakla na preseljenje iz centra grada u mirniji Novi Zagreba ali i suočavanje s činjenicom da ju je zbog bolesti napustio partner. Osjećaji koji su je obuzimali nakon što je otkrila da ima rak, nadahnuli su je za umjetnost  pa je tako  održala performans i izložbu „Moje cice“. I Ivana se uključila  u  javnozdravstvene kampanje za prevenciju raka, poput obilježavanja Dana ružičaste vrpce.

Sportašica Maja Golob Fijačko, najbrža Hrvatica,  rekorderka na 100 metara, krajem 2011. godine na svijet je donijela novi život, kćerkicu Riu  ali  istovremeno krenula i u spašavanje svog života. Naime, nekoliko dana prije termina poroda, pri posjeti liječniku, uslijedio je šok i nevjerica. Nakon pregleda kvrge na vratu, dijagnosticiran joj je Hodgkinov limfom, rak limfnih žlijezda. Zbog toga je porod obavljen prijevremeno, carskim rezom..„Ne dam se. Jesam li ja sportašica ili nisam?!“ O svoju bolest zna govoriti i kroz šalu pa kaže da svoj tumor od milja zo­ve Hitchcockov sindrom.

 

Svoje  probleme, boli i strahove nakon dijagnoze karcinoma dojke a onda i kemoterapije, s javnošću je podijelila i glumica Mirjana Majurec. Koristila je i alternativne metode liječenja.

 

Zloćudnu bolest legendarni je trener Miroslav Ćiro Blažević otkrio čak dva puta. Nakon Europskog prvenstva u nogometu 2004. godine „trener svih trenera“ se odlučio na ope­raciju tumora prostate u  Innsbrucku. Iz  Austrije se  vra­tio kao zdrav čovjek, te od­mah uskočio na trenersku klupu, tada u Varteksu.  A u proljeće 2011. godine, dok je trenirao kinesku nogometnu reprezentaciju, uslijed priprema za kvalifikacije za Olimpijske igre, otkriven mu je melanom. I tu je bitku Ćiro dobio, melanom je uspješno otklonjen u zagrebačkoj KB „Sestara milosrdnica“.

 

Sanji Sarnavki, profesorici komparativne književnosti, poznatoj aktivistici i predsjednici Udruge B. a. b.e.,  rak dojke je dijagnosticiran u kolovozu 2012. godine. Ubrzo je operira­na i odstranjena joj je lijeva dojka. U intervjuu Večernjem listu od 3. studenoga, Sanja je rekla da je život sa zloćudnom bolešću puno bolji uz dozu humora:  „Muž me ošišao na ćelavo,  kosa mi sad ne fali. Ćelava izgledam bolje! Pe­riku i šešir nosim samo kad mi je zima, inače ih skinem“ . .. Kosa će   ponovo  narasti“.

 

Novinarima „Glorije“  Sanja je krajem listopada ispričala kako je otkrila svoju bolest: „ Probola me oštra bol. Dlanom sam pritisnula to mjesto i osjetila kvržicu. Imam rak, moram na pre­gled - prostrujalo mi je kroz glavu. Ne mogu objasniti za­što sam baš to pomislila, ali oduvijek sam imala snažnu intuiciju… Nisam se uplašila. Moja bolest bila je samo nešto što moram ugurati u pretr­pani raspored…Prvu kemoterapiju podni­jela sam odlično. No imuni­tet mi je pao na nulu. Usko­ro sam primijetila da gdje god naslonim glavu ostaje barem stotinjak mojih vlasi. Nakon druge kemoterapije stalna mučnina, unatoč ta­bletama, nije mi prolazila punih sedam dana.“ Ubrzo je Sanja odlučila posve obri­jati glavu.

Sanja se drži one „svako zlo za neko dobro“. Potaknuta iskustvima i susretima s drugim ženama oboljelima od raka dojke, pokušava pokrenuti nove projekte: „Treba pokre­nuti stručnu javnost da se vidi je li termografija možda bolja prevencija, kako zago­vara dr. Svetlana Antonini. Pa to je skoro pandemija, u na­šem "babinjaku" već je pet žena oboljelo! Upoznala sam ženu koja je redovito išla na mamografiju svake godine ali joj se u sedam mjeseci stvorio karcinom od dva centimetra…Ne bavim se sobom, na osnovu ovog iskustva i susreta s jako pu­no žena s rakom, koje su u daleko goroj situaciji od me­ne, pokušat ćemo pokrenuti nešto više na tom planu.“

Bolest nije u većoj mjeri omela Sanjin radni ritam. Već tjedan dana nakon operacije otputovala je na konferenciju u Oslo a su­djelovala je i na sedmodnevnoj međunarodnoj konferenciji Kuće ljudskih prava u Zagrebu. Kemoterapiju i zračenje, Sa­nja je uklopila u plan službenog puta u Bratislavu, na kon­ferenciju UN-ova tijela u čiji je odbor za područje jugoi­stočne i Srednje Europe ne­davno izabrana.

 

Iako je radi smanjenja sresa, prije nekoliko godina preselila iz središta Zagreba u idilično seosko okru­ženje, u kojemu puni baterije, ipak misli da je zbog svog načina života sama odgovorna za svoju bolest:“ Znala sam da sam beskraj­no umorna, stalni stres, pa za dijagnozu nije bilo mjesta čuđenju. Sama sam učinila sve da se bolest na kraju do­godi“.

 

 

*) Svjetski dan prevencijev raka (World Cancer Day)

obilježava se 4. veljače svake godine, kako bi se podigla svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu.  Svake godine kod više od 12 milijuna ljudi dijagnosticira se rak, a 7,6 milijuna umire od te bolesti. Obilježavanjem određenih datuma,  poput Svjetskog  dana prevencije raka, želi se  podsjetiti javnost na činjenicu da se znatan broj zloćudnih bolesti može spriječiti zdravijim stilom života i preuzimanjem odgovornosti za vlastito zdravlje. Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu. Žene u Hrvatskoj najčešće obolijevaju od raka dojke.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.