*) Dan prevencije raka: nesalomiva B.a.b.a. Sanja protiv raka i HZZO-a


Sanja Sarnavka www.mojzagreb.info

Autor/Izvor: SUPRA,www.babe.hr, tportal.hr/jutarnji.hr, Dnevni list 281210

Objavljeno: 5.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

*) Dan prevencije raka: nesalomiva B.a.b.a. Sanja protiv raka i HZZO-a

Rak dojke ju je iznenadila. Ali ju je spoznaja o tome što znači biti pacijentica u Hrvatskoj paralizirala. Poznata aktivistici i predsjednica Udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka (58), jesenas se našla u dvije bitke istodobno, onom protiv zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj godišnje oboli 2.000 žena i onom protiv HZZO-a. O birokratskim barijerama s kojima se susreću svi, a specifično teški bolesnici, Sanja je progovoriti u medijima.

Javno zagovaranje je njen posao već godinama, Sanja je navikla na borbu s institucijama, ima društveno umreženje, ima „gen&gnjev“ za to… Prije 2 godine, u intervjuu za Dnevni list, rekla je da posao koji obavlja na čelu udruge B.a.B.e. doživljava kao način života... Djelujući u poslu koji voli kaže da rijetko misli na sebe, uglavnom misli na one koji ne znaju svoja prava, ne znaju se boriti i ne znaju kako promijeniti vlastiti život nabolje. "Iako mi katkad izgleda da se borim protiv vjetrenjača, nekako imam i zdravog razuma Sancha Panze što ispada sretnom kombinacijom za današnje vrijeme, pogotovo na ovim prostorima.“

 

Bolest je Sanji dijagnosticirana u kolovozu 2012. godine. Ubrzo je operira­na i odstranjena joj je lijeva dojka. Krenula je s kemoterapijom i usred šestodjelnog ciklusa  „potukla“ se sa zdravstvenom administracijom. Naime,  nakon što je u tjedniku Gloria rekla da je od depresije zbog karcinoma dojke spašava to što ponekad nešto volonterski radi za B.a.b.e, njoj i njezinoj doktorici  iz HZZO-a su poslali kontrolu (ne)opravdanosti bolovanja. Sanja je doista tjedan dana nakon operacije karcinoma, otputovala na konferenciju u Oslo: „To je 1 sat leta, a iz HZZO-a me nisu pitali o tome da zašto po 3 sata čekam na pregled, a nemam gdje sjesti... Bolest je skupa i u Hrvatskoj se kažnjava" -poručila je i istaknula kako je posebno ogorčena zbog groznih iskustava drugih bolesnika koji se, poput nje, nisu naučili boriti s institucijama poput HZZO-a.  

"Zanima me kako se može doći do Ministarstva zdravlja - ni na jedan broj nitko se ne javlja satima. HZZO-ov broj sam jedva pronašla, ali je stalno zauzeto. Imam karcinom i primam kemoterapiju. Na bolovanju sam od operacije. Sada mi je javila liječnica opće prakse da HZZO protiv mene, a valjda i nje, podnosi prijavu jer sam u intervjuu u Gloriji rekla da povremeno nešto odradim za svoju organizaciju - B.a.B.e. i Kuću ljudskih prava još više i to volonterski. ….. Pa gdje to ima da te prozivaju zato što povremeno nešto napraviš, i to bez novčane nadoknade i to teško bolesna. Kritizirala sam sustav u intervjuu pa to sada valjda Imperija uzvraća udarac…“ napisala je Sarnavka na Vladinoj stranici na Facebooku

 

Sustav je odmah reagirao. Direktor HZZO-a S. Varga dao je izjavu kako ta ustanova nema razloga kažnjavati Sanju Sarnavku i njenu liječnicu te da je riječ o uobičajenom postupku kontrole, kao i kod  ostalih 47.000  korisnika bolovanja.  HZZO je izdao i Priopćenje za medije, u kojem tvrde da kontrolori HZZO  samo obavljaju svoj posao kako bi se novci namijenjeni liječenju osiguranika trošili namjenski i u skladu sa pravilima.


 "Niti HZZO niti kontrolorka HZZO niti bilo tko iz zdravstvenog sustava nije se nekorektno ponio prema gospođi Sanji Sarnavki niti joj prijetio bilo kakvom tužbom ili prekidom bolovanja. Žao nam je što je gospođa Sanja Sarnavka, u ovom teškom životnom razdoblju, kada se bori s teškom bolešću, u čemu ima punu podršku HZZO-a i cijelog zdravstvenog sustava, osjeća da je nepravedno tretirana, no ostaje činjenica da će gospođa Sarnavka, kao i svaki drugi pacijent od HZZO-a i zdravstva dobiti najbolju moguću skrb i njegu, koju joj izdvajanja građana u zdravstveni fond mogu osigurati.

Upravo zbog dužnosti HZZO-a da maksimalno iskoristi svaku kunu poreznih obveznika koja nam je povjerena, za liječenje bolesnih svako izdvajanje novca za nečiju skrb, pa tako i plaćanje bolovanja na teret HZZO-a, dosljedno se i temeljito kontrolira. Tako je svako, ali baš svako, bolovanje u Hrvatskoj podložno kontroli liječnika kontrolora HZZO-a koji ispituju opravdanost svakog takvog izdatka i to bez obzira je li na bolovanju javna i poznata osoba ili bilo koji anonimni osiguranik HZZO-a.

Možda se građani još nisu navikli da HZZO odgovorno obavlja svoju zadaću, no HZZO, bez obzira na mogući negativni publicitet, neće odustati od stroge kontrole svih troškova jer je to u interesu svih onih koji uredno izdvajaju sredstva za zdravstveno osiguranje i u interesu svih.„


*) Dan prevencije karcinoma:

obilježava se 4. veljače svake godine, kako bi se podigla svijest o prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti Rak je vodeći uzrok smrti u svijetu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.