Nepoznata luksemburška kompanija vlasnik Bosnalijeka


www.bosnalijek.ba

Autor/Izvor: SUPRA, www.business.hr 230113, www.bosnalijek.ba

Objavljeno: 29.01.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Nepoznata luksemburška kompanija vlasnik Bosnalijeka

Bosnalijek, jedna  od najznačajnijih farmaceutskih kompanija na području bivše zajedničke države,  proslavila je prošlog tjedna 62. rođendan. Tom je prigodom direktor  N. Polić dao izjavu za medije i progovorio o tihom preuzimanju kompanije.

Prema navodima portala business.hr, od prošlog je tjedna najveći pojedinačni vlasnik dionica Bosnalijeka, misteriozna luksemburška kompanija HADEN SA.   U njenim je rukama gotovo četvrtina vlasništva (23,3 % dionica). Druga po veličini udjela u vlasništvu je Vlada Federacije BiH (19,2%), odnosno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH kroz koje se vodi državno vlasništvo u Registru vrijednosnih papira

Kompanija HADEN SA. nepoznata je  široj javnosti, ali i upravi Bosnalijeka. Dostupne informacije govore da je HADEN registriran 1996. u Luksemburgu, te da je udio u Bosnalijeku kupovao na SASE (Sarajevska burza), preko brokerske kuće Eurohaus Zijada Blekića.


Prema navodima portala business.hr, u javnosti postoji nekoliko nepotvrđenih priča o HADEN-u. Jedna je da iza te kompanije stoji Nedim Uzunović, svrgnuti direktor predstavništva Bosnalijeka u Rusiji, a kojeg su domaći mediji ljetos povezivali i sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.  Drugi scenarij je da HADEN kupuje za rusku i gruzijsku farmaceutsku industriju a Slobodna Bosna tvrdi da iza svježih kupovina Bosnalijekovih dionica ipak stoji ruska kompanija Potek, jedan od najvažnijih ranijih Bosnalijekovih partnera u Rusiji.

Danas je Bosnalijek lider na tržištu Bosne i Hercegovine a svoje proizvode plasira još i na tržišta Evrope, Azije i Afrike. U 2010. godini Bosnalijek je bio prisutan na tržištima 22 zemlje, širom svijeta. Proteklih godina ostvarena je suradnju s farmaceutskim kompanijama svjetskog glasa, kao što su: Eli Lilly, Hoffman-La Roche i drugi.

Bosnalijek d.d. je najveći industrijski proizvođač lijekova u Bosni i Hercegovini,  proizvodni program obuhvaća 146 lijekova, na bazi 77 različitih generičkih naziva. To su  lijekova s učinkom na probavni sustav i metabolizam, kardiovaskularni sustav, infekcije, kožu, koštano mišićni, nervni i respiratorni sistem, te sistemske hormonske lijekove osim spolnih hormona. U proizvodnom asortimanu su i jedan dodatak ishrani te tri dezinficijensa za medicinsku upotrebu i četiri dezinficijensa za široku potrošnju.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.