U kakvoj su vezi demokratski izbori i zaluđenost Hrvata tarotom?


Autor/Izvor: SUPRA, Večernji list/Obzor 120113,

Objavljeno: 17.05.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

U kakvoj su vezi demokratski izbori i zaluđenost Hrvata tarotom?

Od nedjelje 19. svibnja pa do kraja 2014., u nešto više od godine i pol dana, hrvatski će građani 4 puta izlaziti na demokratske izbore na kojima bi trebali (su)odlučivati o putu kojim će oni sami i njihova država ići..

 

Sukladno Ustavu RH i zakonima, od proljeća 2013. do kraja 2014. hrvatski će birači svakih nekoliko mjeseci izlaziti na birališta. Prvi izlazak je za dva dana, u nedjelju 19. svibnja kada će birači na lokalnim izborima odlučivati o tijelima lokalnih vlasti.  

Drugi izlazak na birališta će se dogoditi  u drugoj polovici  2013. godine  kada će građani Hrvatske birati svoje zastupnike u Europski parlament nakon što  Hrvatska 1. srpnja  postane punopravnom članicom EU.  

Isti cilj imat će i treći izlazak hrvatskih građana na birališta, u lipnju 2014. kada će o novom sazivu Europskog parlamenta istodobno odlučivati sve zemlje članice, tako i Hrvatska.

Četvrti izlazak na biralište bit će krajem prosinca 2014. odnosno početkom siječnja 2015. kada će se održati izbori za predsjednika Republike Hrvatske.  

To znači da će se hrvatski birači u mandatu aktualne vlade, ne bude li prijevremenih parlamentarnih izbora, najmanje 4  puta naći na biralištima, za različite institucije i razine vlasti. Takva frekvencija izlazaka na biračka mjesta dosad nije zabilježena u mandatu niti jedne vlade otkako se od 1990. provode demokratski izbori.

Kakav će biti odaziv birača? Koliko nas će radije ostati kod kuće i izbjeći to „demokratsko pravo“ i zašto? Jedan od mogućih odgovora na to pitanje daje Ivica Prtenjača u kolumni objavljenoj u Večernjem listu od  12. siječnja:

 „Oko ponoći na lokalnim, ali i na obje tzv. komercijalne televizije počinje ne­što što bi trebalo imati veze s već spo­menutom, nezgodnom budućnošću. Vjerujem da malo tko nije uočio te proroke i čuo te ljude koji zovu i ras­pituju se za najnevjerojatnije stvari. U svemu tome telefonske linije rade po ozbiljno skupim tarifama, ali to je manje važno kad, evo, možete birati svog proroka i svoj način proricanja. Tako da, ako vam ne odgovara Dija­na na ciganicama (što je to?), može­te do Vlatke na tarot, Senke na rune ili malo astrologije, ma jednostavno izbor je toliki da na ovaj ili onaj na­čin morate sustići i princa na bijelom konju, kao i konja na crnom princu. Sve je, ako ste uporni i imate vjere u telefone, moguće. U dnu ekrana sit­nim je slovima naznačeno da se radi o zabavnom programu, tako su se naši zakonodavci ogradili od svake odgovornosti za krivu kartu u tarotu, krivi raspored sjemenki graha ili nečeg trećeg i posljedica koja ova­kva morbidna zabava može imati. U zemlji prepunoj katolika telefoni za proročanstva s viskom, runama, ho­roskopom i tarot-kartama zvone kao ludi. Tko to zove tako manijakalno, što je tu na stvari?“ (I. Prtenjača, kolumna Kulturni složenac, Večernji list/Obzor 120113)

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.