Uskrsni meni: GORANSKI NADJEV PREMA MEMINOM RECEPTU


goranski nadjev prema Meminom receptu

Autor/Izvor: SUPRA, www.coolinarka.com

Objavljeno: 28.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Uskrsni meni: GORANSKI NADJEV PREMA MEMINOM RECEPTU

Zovu ga još i budl, nadelo, hrge, Kostelski ili Gorenjski želodec. Goranski nadjev je tradicionalno jelo, uskršnji specijalitet koji se priprema s obje strane rijeke Kupe. Nekada jelo siromašnih a danas delikatesa. Kako bi se s malo mesa nahranila brojna obitelj, domaćice su se dosjetile pa su u kruh umiješale jaja, narezale u smjesu komadiće sušene šunke ili špeka, začinile paprom solju i lukom. Sve se stavilo u presušeni svinjski želudac, crijevo ili su jednostavno umotale u krpu i stavile kuhati. Ili peći. Ima nekoliko varijanti a mi prenosimo Memin recept:

 

Sastojci

 1 kg bijelog kruha

 1 kg sušene

 2-3 sušena goveđa crijeva

 25 jaja

 1 žlica papra

 2 žlice ulja ili masti

 

Priprema 

  • Kruh i šunku narezati na kockice
  • Sušeno goveđe debelo crijevo namočiti u mlaku vodu, kojoj se može dodati i na kolutove narezani luk (miris!)
  • Narezani kruh ostaviti najmanje 24 sata da se osuši pa osušenog popapriti
  • Šunku narezanu na kockice lagano pržiti na malo ulja oko 30 minuta pa sve još mlako dodati osušenom kruhu i dobro promiješati
  • Dobro izmutiti jaja, posoliti ih i preliti ih preko kruha i šunke pa ponovno sve dobro promiješati i ostaviti da odstoji 1sat
  • Pripremljenom smjesom puniti crijeva, ali samo do polovice svog obujma zbog povećanja volumena kod pečenja.........
  • Napunjena crijeva sašiti kuhinjskim koncem
  • Staviti ih na nauljeni lim za pečenje i peči na temperaturi od 120 – 150°C od 1 – 1, 5 sati.......
  • Povremeno probadati crijeva kuharskom iglom

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.