Korizma*): Govorni automat 031 63 77 90, molitva i duhovna pomoć


Autor/Izvor: SUPRA, www.bitno.net, www.wikipedia.org,

Objavljeno: 13.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Korizma*): Govorni automat 031 63 77 90, molitva i duhovna pomoć

Duhovna pomoć za vjernike kojima iz nekog razloga ne odgovara čitanje i standardni molitvenik na papiru, za slijepe i slabovidne, za naše iseljenike u svijetu koji su se udaljili ili nisu savladali čitanje na hrvatskom jeziku

 

„Sveti Otac  je i sam na Twitteru otvorio svoju stranicu i tako nama svećenicima i laicima dao znak da se kroz suvremene medije u 21. stoljeću treba razlijevati  molitva…Tehnika nam danas to doista omogućuje“ – rekao je vlč. Nikica Mihaljević na otvaranju  „Govornog  automata  031 63 77 90031 63 77 90  - poticaja za molitvu telefonom“.

Župnik iz  Donjih Andrijevaca pokrenuo je sa svojim suradnicima novi i u Hrvatskoj jedinstveni projekt  zvučne molitve. „Govorni automat 031 63 77 90031 63 77 90 – poticaj za molitvu telefonom”, službeno je otvoren  sredinom siječnja, uoči početka korizmenog razdoblja*), kao poticaj na molitvu i duhovnu pomoć onim vjernicima kojima iz nekog razloga ne odgovara čitanje, odnosno standardni molitvenik na papiru.

To se odnosi na  slijepe i slabovidne osobe ali i na  naše iseljenike u Americi, Kanadi i drugdje u svijetu koji su se udaljili  ili nisu savladali čitanje na hrvatskom jeziku ili su jednostavno željni čuti hrvatsku riječ. Ili kad se radi o mlađim naraštajima kojima je PC, iphone i telekomunikacijski mediji bliži od klasičnog molitvenika na papiru.

Projekt „Govorni  automat  031 63 77 90031 63 77 90  - poticaj za molitvu telefonom“, realiziran je u suradnji s Hrvatskim katoličkim radijem. Trenutno se na govornom automatu može pronaći 9 kategorija molitava: Dnevne molitve (jutarnje i večernje), Dnevna duhovna misao, Molitva za zdravlje i u potrebi, Molitve Mariji, Meditacije, Molitve svetima, Obiteljske molitve, kao i misli iz Katekizma Katoličke Crkve.

Predviđena je i 10. kategoriji u kojoj pozivatelji mogu ostaviti svoj komentar, želju ili molbu za pomoć. „Jednom tjedno sve potrebe i poteškoće koje pozivatelji budu izrekli prikupit ću i prikazati na misi“ - rekao je vlč. Mihaljević

„Naš Bog i u 21. stoljeću, u vremenima kakva jesu, ne odriče se svoje djece, želi im pomoći, a molitva je način da dopustimo Bogu da nam pomogne”, poručio je svećenik kojega nazivaju „najvećim promotorom molitve u Hrvatskoj”.

Velečasni Mihaljević je naime, u želji da suvremenog čovjeka potakne na molitvu, a svjestan prepreka, otvorio i u funkciju stavio  2  nova kanala. Oni koji žele standardne molitvenike na papiru mogu ih po pristupačnim cijenama nabaviti u bilo kojem  poštanskom uredi  te na  kioscima uz dnevne novine.  Vjernicima, kojima je internet dostupan i neizostavan u svakodnevnom životu,  namijenjene su mrežne stranice www.molitvenici.net  s 19 tematskih molitvenika.


*) Korizma ili četrdesetnica  dio je liturgijske godine u kojem se kršćani pokornički pripremaju za blagdan Uskrsa. Pokora traje 40 dana, ali korizma zbog raznih prilagodbi danas tehnički traje nepuna 44 dana. U liturgijskoj godini korizmeno razdoblje  počinje Pepelnicom (Čistom srijedom), a završava na Veliki četvrtak s misom Gospodnje večere. Kršćani se pripremaju za slavljenje Uskrsa molitvom,  postom,  slušanjem i čitanjem Božje riječi te dobrim djelima. U korizmi, kršćani pristupaju sakramentu ispovijedi da pomireni s  Bogom i ljudima radosnije mogu slaviti Uskrs


*) Molitva
je religiozni čin izgovaranja određenog teksta, u kojem se vjernici obraćaju Bogu. Moliti znači razgovarati s Bogom i zadržavati se s njim, zahvaljivati, klanjati se, iznositi svoja razmišljanja i osjećaje, moliti ga nešto i davati zadovoljštinu. Katolici se, osim Bogu, mole i Blaženoj Djevici Mariji, svecima i anđelima čuvarima a najproširenija je  Oče naš, koju je prvi molio Isus Krist

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.