Ministar zdravlja savjetuje što sa susjedom koji puši u haustoru


Hrvatski dan nepušenja, www.wikipedia.org

Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list 260113, www.wikipedia.org

Objavljeno: 13.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Ministar zdravlja savjetuje što sa susjedom koji puši u haustoru

Povodom Hrvatskog dana nepušenja*) prenosimo tekst iz Večernjeg lista od 26. siječnja, pod nazivom „Teška pušiona u jednom šibenskom haustoru“

 

Rajko Ostojić, ministar zdravlja, dobio je neobično pismo od  Šibenčanina koji se žali na sustanare.  Davora J. smeta što kao nepušač u hodniku zgrade u kojoj živi mora proći kroz oblak dima koji se širi i na dizalo. Za dimnu zavjesu optužio je nekulturne pušače "koji ništa ne rade, već cijeli dan sjede na stubištu i puše cigaretu za cigaretom" . Zamolio je ministra za savjet kako se zaštititi od pasivnog pušenja i što poduzeti protiv susjeda pušača.

Ostojić preko glasnogovornice odgovara da je riječ o "prekomjernoj posrednoj imisiji" te savjetuje Šibenčaninu  da   "pokrene parnični postupak zbog ometanja posjeda".

Naime, Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, u članku 110. određuje da se nitko  ne smije služiti ni koristiti nekretninom na način da zbog toga na tuđu nekretninu slučajno ili po prirodnim silama dospiju dim, neugodni mirisi i slično, ako su prekomjerni s obzirom na namjenu nekretnine ili izazivaju znatniju štetu, ili su nedopušteni na temelju odredaba posebnoga zakona (prekomjerne posredne imisije).

*)Hrvatski dan nepušenja – dan bez duhanskog dima, obilježava se na prvi dan korizme koja ove godine pada u srijedu 13.veljače. Svrha obilježavanja  je potaknuti pušače da ne zapale cigaretu 24 sata kao prvi korak u napuštanju nezdrave navike. Kako je Hrvatska zemlja s većinskim katoličkim stanovništvom, odabran je prvi dan korizme kao  prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama i odvikavanju. Hrvatski dan nepušenja obilježava se od 2003. godine. Prema procjeni Hrvatskog liječničkog zbora, u nas od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umire između 12.000 i 14.000 osoba.

*)Pasivno pušenje je izloženost duhanskom dimu iz okoliša, u zadimljenom prostoru. Za nepušače je to  nevoljno udisanje dima duhanskih proizvoda koji  dolazi direktno iz pripaljene cigarete druge osobe ili  dima koji druga osoba- pušač izdahne. Prema Izvješću Svjetske zdravstvene organizacije - Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) , duhanski dim iz okoliša ili pasivno pušenje klasificirano je kao karcinogen za ljude. Nepušači koji žive s pušačima imaju 20-30% veći rizik za razvoj karcinoma bronha i pluća a veći im je i rizik za koronarnu bolest te rizik od makularne degeneracije u starijoj životnoj dobi, odnosno gubitka vida.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.