Izvrsna Anja Šovagović u predstavi o bolesnom tijelu i snažnom duhu


Autor/Izvor: Dramsko kazalište Gavella

Objavljeno: 12.06.2011.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Izvrsna Anja Šovagović u predstavi o bolesnom tijelu i snažnom duhu

U dramskom kazalištu Gavella inscenirana je drama Margaret Edson, nagrađena 1999. Pulitzerovom nagradom

 

Glavna junakinja komada, Vivian Bearing (igra ju Anja Šovagović Despot),  sveučilišna je profesorica. Veliki je um, njena specijalnost su soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno i duboko bavi i smrću. Profesorica Bearing, dakle, zna sve o životu i o smrti, stručnjakinja je za to područje.

A onda stiže dijagnoza: "Gospođo, imate rak." I sve što joj je dotad davalo sigurnost, sve će to sada pokazati tek svoju nemoć. Vivian, zapravo, o životu i o smrti ne zna ništa. U njoj se kovitlaju pitanja bez odgovora o vječnom antagonizmu između tijela i duha, fizike i metafizike, propadanja i trajanja, ali ne na teorijskoj i filozofskoj razini, ne, jer sad se radi o njenom životu i o njenoj smrti...

Danas nam se često čini da je sve dostižno i dostupno, da se sve može kupiti, da se sve može čak i znati. Imamo osjećaj da smo živi jer kupujemo, trošimo, jer nas nazivaju "profesore", "gospodine", jer se identificiramo s time što smo u životu postigli, naučili, nakupovali, nabavili, prikupili, u sebi i oko sebe. Puni smo informacija o svemu. Što sa svim tim, kad gledamo smrti u oči? Je li naš um, kolikogod sjajan bio, sposoban dati odgovore na "konačna pitanja"? Što sam ja, kad sve to: znanje, titule, novac, nagrade..., postanu - u susretu s dijagnozom "neizlječivo" - tako beznačajni? "

Ljudi umiru, a nisu sretni.", odgovorio je Camus na pitanje koja je po njemu glavna značajka 20. stoljeća. Margaret Edson je uoči novog stoljeća, "teškoj" temi usprkos, napisala "lako probavljiv" komad. "Duh" je, naime, na mnogo mjesta ironičan, često i humoran tekst, koji sukob "tijelo - duh" dovodi do ekstrema. "Kazalište je mjesto koje slavi Dobro, Istinito i Lijepo.", rekao je Claus Peymann. Vjerujemo da će glumci kazališta "Gavella" u "Duhu" prikazati i pokazati kako još uvijek ima Dobrote, Istine i Ljepote. Ponekad nam ta spoznaja dođe jako kasno. Ali bolje ikada, nego nikada.


Igraju:
Dr. sc. Vivian Bearing: Anja Šovagović Despot,
Harvey Kelekian, dr. med.: Dražen Kühn,
Jason Posner, dr. med.: Sven Šestak,
Susie Monahan, viša med. sestra: Perica Martinović,
Dr. sc. E. M. Ashford: Ingeborg Appelt,
Gospodin Bearing: Dragoljub Lazarov,
Laboratorijski tehničari, specijalizanti, studenti, tim za reanimaciju:
Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Ana Majhenić, Mirna Medaković, Damir Klarić,

Redatelj i scenograf: Samo M. Strelec,

Termin slijedeće predstave u jesenskoj kazališnoj sezoni : http://www.suprazdravlje.hr/dogadanja/

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.