Dan života*:"Dečko hoće pobačaj a mamu brine što će selo reći“


Međunarpdni dan života IZVOR:www.stampar.hr

Autor/Izvor: SUPRA,Večernji list 020213,www.stampar.hr

Objavljeno: 2.02.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Dan života*:"Dečko hoće pobačaj a mamu brine što će selo reći“

Trudnice koje potraže pomoć u Društvu “Anđeo Gabrijel” nemaju niti potporu najbližih, ni sredstava za život

 

Nitko ne bi smio stvarati priti­sak na mladu trudnu djevojku da odluči ovako ili onako jer je i  pobačaj legitimna opcija. No, okretanje leđa bližnjih najgore je što se može desiti… Kad se okolina sebično pita "što će selo reći?!" , to može  gurnuti emocionalno uzdrmanu mladu ženu u još goru situaciju.  Kao da nije dovoljno što njen partner bježi od nenadane od­govornosti…

Povodom Međunarodnog dana života*), iz Večernjeg lista od 2. veljače prenosimo priču mlade nezaposlene Slavonke kojoj su okrenuli leđa i mladić i roditelji, kada je odlučila zadržati trudnoću i  roditi.

Nakon dvogodišnje veze, preko noći je ostala sama. Doznavši za trudnoću, dečko joj se danima nije javljao a onda je poručio kako je najbolje da se riješi djeteta pa će među njima biti sve isto kao i prije. U protivnom, nema više što razgova­rati s njom. Neočekivana vijest zatekla je i njezine roditelje.  Ni­su vršili pritisak na nju da abortira, ali jasno su joj dali do znanja da bi tako možda bilo najbolje. Govorili su joj da je mlada, život je pred njom...

Razmišljala je i sama o pobačaju ali i o tome da  u njoj raste novo biće. Vrijeme je prolazilo, ro­ditelji, koji su je uzdržavali, zahladili su odnos s njom. Bilo im je važno što će se­lo reći. Ako rodi,  ne može, kazali su, ostati kod njih.

Na In­ternetu je otkrila Društvo za nerođeni život "Anđeo Gabrijel" iz Osijeka koje po­maže trudnicama i mladim majkama, napuštenima ili odbačenima od obitelji i partnera.

U šestom mjesecu trudnoće je odlučila. U jednu je torbu spakirala  ono najnužnije. Nije se skrivala, roditelji su znali da odlazi. Pozdravili su se, bili su hladni i suzdržani. Nisu pitali ni kamo ide.

Tri mjeseca prije porođaja, bez kune u džepu, prihvatili su je u  „Anđelu Gabrijelu“. Danas 22-godišnja mama i njena beba žive u stanu koji im je osiguralo društvo pod čijim okriljem mogu biti do treće godine djetetova života. „Poslala sam poruku rodi­teljima i dečku kada sam rodila. Nikad nisam dobila odgovor“ - kaže.

Udruga „Anđeo Gabrijel“  djeluje u Osijeku nepunih godinu dana. U tom razdoblju, njihovu je pomoć potražilo 7 mladih trudnica. Trenutačno se udruga brine o 2 mame s bebama i o 1 trudnici - kaže tajnik Mijo Markotić. Priče tih mladih žena su slične, uglavnom ni roditelji ni partneri nisu željeli da rode.

Udruga se financira  iz donacija. Trudnicama i majkama nude hranu i stan, sve potrepštine za bebe te 50 kuna za mobitel. One pak, kada rode, izdvajaju četvrtinu primanja od rodiljske naknade ili dječjeg doplatka za dio tih troškova.

*)Međunarodni dan života

obilježava se  prve nedjelje u veljači a ove godine je to 3.veljače. Svako je dijete za roditelja osoba i dar.  U ovim teškim vremenima,  potrebno je iskazati  divljenje i podršku roditeljima, specifično samohranima,  koji se, ne štedeći sebe, odlučuju za ljubav otvorenu novom životu.  Roditeljska  ljubav je glavna pokretačka snaga koja podržava i usmjerava čitav odgojni napor,  obogaćuje djecu emocionalno i duhovno, a te se vrednote onda prelijevaju na čitavu zajednicu.

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.