Što je sporno: konzumacija lista stevie u prirodnom obliku?





Autor/Izvor: SUPRA, www.zdravlje.hr, www.wikipedia.org
Objavljeno: 19.02.2013.
Ključne riječi:
Što je sporno: konzumacija lista stevie u prirodnom obliku?
U medijima se pojavila pogrešna informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu popularne biljke stevia*), što ne odgovara istini. Međutim, različiti je tretman biljke (list) stevie u prirodnom obliku od njenog sastojka steviol glikozid (sladilo).
Naime, list stevie u prirodnom obliku je hrana koja je u Europi proglašena „novom hranom“ budući da stevia nije bila tradicionalno u uporabi. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Biljka stevia zasad tu proceduru nije prošla.
No, steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.
Ministarstvo zdravlja je trenutno u postupku donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta u dodacima prehrani stevia i batat.
Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega3masnih kiselina itd) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno dodaci prehrani su – između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama.
Prema Prijedlogu pravilnika o dodacima prehrani, čije se donošenje očekuje tijekom veljače, stevia i batat nisu zabranjeni a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje.
Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani.
To nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevie za proizvodnju steviol glikozida – popularnog prirodnog zaslađivača.
Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani.
*)Stevia rebaudiana biljna je vrsta je iz roda stevije (Stevia) iz obitelji glavočika (Asteraceae). Biljka se stoljećima rabi kao zaslađivač, ali u EU je trenutno odobrena jedino u Francuskoj kao dodatak hrani.
To je trajnica i koja dolazi iz subtropske klime (Paragvaj). Nije otporna na mraz i stoga se u našem podneblju najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka. Naraste od 70 do 100 cm visine i ima 2 do 3 cm dugo lišće.
U usporedbi sa šečernom repom lišće je 30 puta, a tvar za zaslađivanje steviozid, u čistom obliku, čak 150 do 300 puta slađi od šečera.
Stevia sadrži 300 puta manje kalorija od odgovarajuće količine šečera.
U studijama je promatrano djelovanje pri snižavanju krvnog tlaka, hipoglikemije i antimikrobnost. Stevia je također pogodna za dijabetičare jer ne povećava razinu šećera u krvi. Nema štetnih učinaka na zube. (wikipedia.hr)