Stipendija „Za žene u znanosti“ S. Bursać s Medicinskog fakulteta


Autor/Izvor: SUPRA,HINA, min-kulture.h

Objavljeno: 18.03.2013.

Printaj članak

Podijeli s prijateljima na:    


Ključne riječi:

Stipendija „Za žene u znanosti“ S. Bursać s Medicinskog fakulteta

Slađana Bursać (1982.) s Medicinskog fakulteta  u Rijeci, jedna je od dobitnica ovogodišnje nagradne stipendije ''Za žene u znanosti'' , za  doktorski studij s temom znanstveno-istraživačkog rada „Uloga ribosomskih proteina u aktivaciji supresora tumora p53“.

Uz Slađanu, nagradnu stipendiju su dobile još i Ana Jurinjak Tušek,  Helena Bilandžija i Željka Fiket. Mlade znanstvenice nagrađene su s iznosom od 4.000 € što je priznanje  za njihov doprinos razvoju znanosti u Hrvatskoj, ali i poticaj za daljnji rad prvenstveno na njihovim doktorskim disertacijama, a potom i na raznim istraživanjima u institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ana, Slađana, Helena i Željka su tako postale izaslanice naše znanstvene scene ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu, dio međunarodnog projekta „For Women in Science“ tvrtke L Oreal i UNESCO-a, koji je na globalnoj razini, u više od 50 zemalja svijeta, u 14 godina postojanja   nagradio preko 1.300 znanstvenica.

Program nagrađivanja najuspješnijih mladih znanstvenica s područja prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja koje su u posljednjoj fazi pripreme doktorske disertacije u Hrvatskoj se provodi od 2006. godine.  U Hrvatskoj je do sada kroz taj program dodijeljeno 26 stipendija, a s novim ciklusom za 2013. cjelokupni iznos dodijeljenih stipendija za hrvatske znanstvenice i napredak znanosti premašio je 100.000 kuna.


Sastav Izbornog povjerenstvo koje je na ovogodišnjem natječaju, od 6o-taj kandidatkinja izabralo 4 pobjednice: akademik Zvonko Kusić predsjednik HAZU-a i predsjednik Izbornog povjerenstva, akademkinja Vida Demarin, akademik Krešimir Nemec, akademik Vladimir Paar, akademkinja Ivana Weygand-Đurašević, prof. dr. sc. Helena Jasna Mencer, dr. sc. Katica Biljaković, prof. dr. sc. Ivan Vicković, te zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Saša Zelenika.

O stipendisticama ''Za žene u znanosti'' 2013.

Slađana Bursać (1982.) zaposlena je na Zavodu za Molekularnu medicinu i biotehnologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, gdje pohađa doktorski studij s temom znanstveno-istraživačkog rada „Uloga ribosomskih proteina u aktivaciji supresora tumora p53“.

Helena Bilandžija (1981.) diplomirala je animalnu ekologiju na Biološkom odsjeku Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu. Na Institutu Ruđer Bošković izrađuje doktorsku disertaciju iz područja molekularne i evolucijske biologije.

Ana Jurinjak Tušek (1984.) radi kao znanstveni novak u Laboratoriju za mjerenja, regulaciju i automatizaciju Zavoda za procesno inžinjerstvo Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Njezin je doktorat s temom 2razvoj procesa biotransformacije katehola u mikroreaktoru“.

Željka Fikret (1978.) u Laboratoriju za anorgansku geokemiju okoliša Instituta Ruđer Bošković piše doktorsku disertaciju“ Geokemijske značajke sedimenta područja Novigradskog mora“ .

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.