Dossier
Izaberi temu:

Jubilarni deseti ZeGeVege 2017.- 08 .i 09. rujna u Zagrebu

ZeGeVege festival održivog življenja ove godine slavi 10. Rođendan! Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u petak 08. rujna i subotu 09. rujna 2017. održat će se hrvatska Veganmania! Očekuje se 40 000 posjetitelja koji će obići stotinjak štandova izlagača zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama, i to iz Hrvatske i inozemstva.

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Zaštita maloljetnika od reklama za nezdravu hranu i alkohol

Amandmani hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, Biljane Borzan, o zaštiti maloljetnika od agresivnog reklamiranja nezdrave hrane i alkohola – izglasani su prošlog četvrtka (08.12. 2016.) u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a. Amandmani su u sklopu revizije Direktive o audiovizualnim i medijskim uslugama.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Predizborne teme: porezom na gazirane sokove protiv debljine

Prije pet godina u Europi i SAD-u je bila aktualna tema o povećanju poreza na gazirane sokove kao načinu borbe protiv debljine. Primjerice, početkom 2012. godine Francuzi su uveli porez od jednog eurocenta po konzervi ili boci gaziranog pića. Projekcije su ukazivale na to da će zbog poreza gazirani sokovi poskupjeti oko 3,5% a godišnji priliv od toga poreza u državnu blagajnu biti oko 120 milijuna eura.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Veto na zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju energ. pića

„Podatak da 40% djece i mladih koji piju energetska pića to rade - jer im po njihovom mišljenju treba dodatna energije - sam za sebe govori da su zavedeni reklamiranjem“ - kaže hrvatska europarlamentarka dr. Biljana Borzan (SDP), jedna od pokretačica nedavnog izglasavanja veta/zabrane da se energetskim pićima u EU dopuste "zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju“ .

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Festival održivog življenja ZeGeVege 2016. -2. i 3. rujna na Trgu bana Jelačića

ZeGeVege festival održivog življenja održava se 2. i 3. rujna 2016. na Trgu bana Josipa Jelačića, i to u petak od 9 do 21 sat i subotu od 9 do 19 sati

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Od 8.prosinca doniranje hrane za ljude i životinje oslobođeno PDV-a

Od utorka, 08.12.2015. je doniranje hrane oslobođeno poreza na dodanu vrijednost. Prvi korak je zakonodavac učinio još proljetos kada je Zakonom o poljoprivredi otvorena mogućnost doniranja hrane. No, za primjenu je trebalo donijeti podzakonske akte:

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Palačinke od bezglutenskogo tjesta za oboljele od celijakije

Tri recepta za oboljele od celijakije: BEZGLUTENSKO TIJESTO ZA STANDARDNE PALAČINKE,BEZGLUTENSKO TIJESTO ZA AMERIČKE PALAČINKE i BEZGLUTENSKE ROLICE OD PALAČINKI s BANANOM i CIPIRIPI KREMOM

Tema: dossier hrana - RECEPTI

*Advent: Riječki triperi kuhaju tripice - gurmanska baština i tradicija

Ni ovaj advent u Rijeci ne će proći bez Kluba ljubitelja tripica i ***Humanitarnog gastro showa 11. prosinca u 12 sati na Kontu. „Triperi“, "Filekari", „Vampiri“, „Škembari“ nazivi su udruga i klubova ljubitelja ovog tradicionalnog jela od iznutrica. Riječ je, naravno, o tripicama, filekima, vampima ili škembićima, kako god ih zvali po našim regijama, hrani koja redovito prati vrijeme svinjokolje.

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Kako pripremiti 3 vrste sushija - hosomaki, uramaki i nigiri?

Sushi je gastronomski simbol Japana, delicija koju mnogi smatraju najzdravijom i najukusnijom hranom na svijetu. Kako pripremiti tri vrste sushija - hosomaki, uramaki i nigiri – imali smo prilike vidjeti iz ruku chefa Alena Košćaka.

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

15. studenoga - radionica kuhanja veganske hrane

U subotu 15. 11. 2014. u 10:30 sati u Jurišićevoj 25/Zagreb, održat će se radionica kuhanja na kojoj će zainteresirani moći naučiti više o pripremi zdrave i ukusne veganske hrane. Radionica kuhanja se ne naplaćuju, no od polaznika se očekuje pokrivanje troškova pa Udruga Prijatelji životinja koja organizira ov

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Na početku ljeta - kura od mrkve za stvaranje zaliha betakarotena

Prema regulama Europske unije, mrkva se smatra voćem. Takva kategorizacija je provedena zbog marmelade od mrkve koja se spravlja u Belgiji i Nizozemskoj. Trebalo je odrediti zakonski minimum krute tvari u marmeladi, a kako se ona najčešće spravlja od voća, euro-birokrati su naprosto mrkvu proglasili voćem. Regulirati udio povrća u marmeladi bio

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Topla salata od mrkve i limuna s ražnjićima od gofa

SASTOJCI ZA 4 OSOBE: 80 dag mrkve, 60 dag gofa (ili feluna-malih gofova), 1 veća crvena paprika, 1 limun, 3 žlice maslinovog ulja,10 listića svježeg origana,

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Paprike punjene krumpirom (Parkinsonova bolest i konzumacija paprike)

Paprike punjene krumpirom (Izvor: Zeleni ponedjeljak 041113)

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Rog paprika s tjesteninom i brokulom (Parkinsonova bolest i konzumacija paprike)

Rog paprika s tjesteninom i brokulom (Izvor: Zeleni ponedjeljak 041113)

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Stop GMO krumpiru - brand Amflora kemijske kompani­je BASF

Europska je komisija još 2010. godine do­pustila uzgoj i prodaja ge­netički modificiranog krumpira njemačke kemijske kompani­je BASF. To je bio jedan od prvih pote­za tadašnjeg povjerenika za zdravstvo Johna Dallija. Prije krumpira samo je ge­netički modificirani

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

POSNI A IPAK SLASNI BAKALAR S AVOKADOM I RAČIĆIMA

Za sutrašnji post, evo modificiranog recepta Jamiea Olivera koji smo preuzeli iz časopisa Ženska posla 12/2012.Sastojci ( za 2-4 osobe): 500 g svježeg, filetiranog bakalara, 150 g očišćenih kozica, 1 avokado, 1 limeta, 150 g gouda sira, 140 ml punomasnog vrhnja

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Mirisi adventa*: aromatična i ljekovita vanilija

Indijanci iz naroda Totonacan, koji su nastanjivali područje današnje meksičke države Veracruz, među prvima su otkrili ljekovitost vanilije. Plućne bolesti i sifilis liječili su sjemenkama usitnjenim i miješane u biljne pripravke. No, vanilija, mahunasti plod biljke penjačice iz roda orhdeja iz tropskih šuma Srednje Amerike – ne samo da liječi već utječe i na osjećaj opuštenosti i dobrog raspoloženja.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

*VEGE IZAZOV & 15-metarski sendvič!

„Prijatelji životinja“ danas će u podne razveseliti Zagrepčane izradom i degustacijom vege sendviča dugačkog preko 15 metara. Ujedno kreće i VEGE IZAZOV, inicijativa i poziv građanima da u slijedećih 30 dana usvoje zdravije prehrambene navike i postanu vegetarijanci ili vegani. Najupornije očekuju darovi iznenađenja.

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

I dok princ Charles zatvara svoj dućan zdrave hrane, naš ZeGeVege niže uspjehe!

Britanski prijestolonasljednikI princ Charles*) proljetos je bio prisiljen zatvoriti svoju prodavaonicu vegetarijanske hrane – jer je zbog slabe prodaje stvarala gubitke. No, naš ZeGeVege festival, promotor vegetarijanske hrane, zdravlja i etičkog načina života privlači sve veću pažnju javnosti. Šesti po redu ZeGeVege 2013. održan je u petak i subotu ( 6. i 7. rujna).

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

U očekivanju godišnjeg: večer uz koktel B-52 i protupožarni aparat!

"Ma gdje bili" - ljetna večer uz egzotičan koktel je prava stvar. Ali oprez! Ako pripremate koktel B-52, u blizini bi trebao biti i protupožarni aparat. Koktel B-52 se može pripremiti na dva načina: sa i bez leda. Mnogi više vole varijantu bez leda, s efektnim paljenjem alkohola što ostavlja odličan dojam ali može biti i opasno jer se koktel pije kroz plamen.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Još 4 dana do EU: Promjene iz nadležnosti Ministarstva zdravlja (4 dio)

4.dio: Područje tržišta hrane, kemikalija i predmeta opće uporabe: ulaskom RH u EU ukidaju se uvozne dozvole, zbog čega će se pojednostaviti procedura plasiranja hrane, kemikalija i predmeta opće uporabe na tržište RH.provodit će se jače službene kontrole ulaska tih proizvoda iz trećih zemalja na jedinstveno europsko tržište, što će ojačati zaštitu potrošača.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

LJETO JE TU! VRIJEME JE ZA VOĆNE SALATE!

Došle su ljetne vručine!! Odba­cujemo suvišne krpice i teš­ku hranu. Zbog obilja zelenih namirni­ca, prije svega povrća i voća, prehrana ljeti znatno se razlikuje od tipične zim­ske. Manje je kalorična, boljeg je mi­risa i okusa. Nutricionisti preporučuju manje i laga­nije obroke, raznovrsno povrće i i voće i puno vode.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

*) Celijakija i Kruščić naš svagdašnji

„Kruščić naš svagdašnji daj nam danas" - molim se dok čitam deklaraciju za pa­kiranje zaleđenih pšeničnih kruščića: zgušnjivač E412, gluten, emulga­tori E322, E471, konzervans E200, regulator kiselo­sti, limunska kise­lina, aroma, bojilo E160a, emulgator

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Uskrsni meni: GORANSKI NADJEV PREMA MEMINOM RECEPTU

Zovu ga još i budl, nadelo, hrge, Kostelski ili Gorenjski želodec. Goranski nadjev je tradicionalno jelo, uskršnji specijalitet koji se priprema s obje strane rijeke Kupe. Nekada jelo siromašnih a danas delikatesa. Kako bi se s malo mesa nahranila brojna obitelj

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Što je sporno: konzumacija lista stevie u prirodnom obliku?

U medijima se pojavila pogrešna informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu popularne biljke stevia*), što ne odgovara istini. Međutim, različiti je tretman biljke (list) stevie u prirodnom obliku od njenog sastojka steviol glikozid (sladilo).

Tema: dossier hrana- ZAMJENA ZA ŠEĆER

Vincekovo*): vino u kuhanju i pečenju

Evo nekoliko coolinarkinih smjernica za upotrebu vina pri kuhanju: Vino a posebno ojačana vina, jelu se obično dodaje na sredini ili pred kraj kuhanja. No, to ovisi i o boji vina: bijelo vino zagrijava se kraće, a crveno dok gotovo ne ispari, a boja ne postane tamna, gotovo smeđa.

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Biljka Stevia niskokalorična zamjena za šečer

Stevia je prirodni biljni zaslađivač. Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za osobe s prekomjernom težinom, povišenim tlakom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Za razliku od šećera, stevia ne izaziva karijes, sprečava nastajanje zubnog plaka, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača, otporna je na visoke temperature (pogodna i za pripravu kolača!)

Tema: dossier hrana- ZAMJENA ZA ŠEĆER

Božićna purica na lingvistički

Na mnogim stolovima sjeverne Hrvatske će se za Božić naći purica s mlincima. To je tradicija - reći će mnogi. No, kaj su jeli naši stari z mlinci prije Kolum­ba otvoreno je pitanje, jer je pura stigla iz Sjeverne Amerike. Inoslav Bešker, novinar i komentator Jutarnjeg lista

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Mlado vino beaujolais stiže točno u ponoć: 3. četvrtak u studenome

"Godišnji prasak" - feštanje i uživanje u vinu nazvanom po vinskoj pokrajini Beaujolais u Burgundiji, počinje zanimljivim ritualom dostave i serviranja. Trećeg četvrtka u mjesecu studenom, minutu poslije ponoći počinje svjetsko natjecanje u tome tko će prv

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Martinje u Japanu: piti vino ili se kupati u njemu?

U nas vjerojatno nema osobe koja nije čula za običaj "krštenja mošta u vino". A u Japanu? U mjesecu studenome, Japanci ne samo da piju, već se i kupaju u vinu. U termama Hakone u podnožju planine Fudži, izlije se u otvoreni bazen s toplom vodom iz vulkanskog izvora, na desetke litar

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Zašto se za Martinje jedu pečene guske? I jedan recept

Martinje nije samo gastronomsko uživanje u pečenim guskama i mladom vinu, već je to tradicijski običaj koji slavi svetog Martina. Puno je legendi o Martinu pa možda baš među njima treba potražiti odgovor na pitanje – zašto se za Martinje jedu guske? Predaja iz 371. godine kazuje da su mještani grada Toursa, Martina htjeli proglasiti biskupom, no on se nije osjećao dovoljno dobrim za tak

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

Njoki s umakom od crvene bundeve

Njoki s umakom od crvene bundeve (IZVOR: *zeleni ponedjeljak, meni 20121001.)

Tema: dossier hrana - RECEPTI ZA JELA BEZ MESA (zeleni ponedjeljak)

Musaka od bukovača i patlidžana

Musaka od bukovača i patlidžana (IZVOR: *zeleni ponedjeljak, meni 20121001

Tema: dossier hrana - RECEPTI ZA JELA BEZ MESA (zeleni ponedjeljak)

"Krumpira, luka..." ori se iz kombija u svako (ne)doba dana

...sva­kodnevno dolaze kombiji s pjeva­čima iz Zagorja, Turopolja ili nekog KUD-a. Oni pjevaju: krumpira, luka, oni to stalno ponavljaju. Premda prodaju i papri­ku, nje u pjesmi nema, bit će da je vi­šak slogova u pitanju...

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Svjetski tjedan voda, Stockholm 2012: Adio meso, jest ćemo povrće !

Katastrofalna ne­stašica vode koja nam pri­jeti, mogla bi se spriječiti drastičnom promje- nom prehrambenih navika - ovo je jedna od poruka sudio- nika svjetske kon­ferencije o vodama koja je krajem kolovo- za održana u Stockholmu. Naime, u proizvodnji mesa koristi se 5-10 puta više vode n

Tema: dossier hrana - MALO DRUGAČIJA KUHINJA

EU i kvrgavi paradajzi po DUS-u?

Među mnogim prednostima koje donosi EU pronađe se i koji "biser". To je slučaj s propisima da mrkve, krastavci i drugo povrće ne smiju biti na tržištu ako su "čudnog" i "ružnog" oblika. Ta je regulativa ukinuta pod pritiskom javnosti 2008., ali je ostala vrijediti za 10 vrsta povrća, među kojima su jabuke, jagode i rajčica.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

St. Patrick's Day - GUINNESSOVA CRNA TORTA S PJENOM i ZELENO PIVO

Recepti za Irishfanove i pivo- ljupce uz 17. ožujka, Dan Sv. Patricka (St. Patrick's Day) koji se u Irskoj slavi već stoljećima kao izvorno vjerski a kasnije i nacionalni blagdan. Na taj bi dan nakon crkvene mise, Irci prekidali korizmeni post te se gostili i veselili uz tradicionalne napjeve i plesove. Tradicionalno irsko jelo koje se posluživalo na taj dan je bilo ono s ovčetinom, dimljenom slaninom i kupusom, koja je kasnije, posebno u Americi

Tema: dossier hrana - RECEPTI

AVOKADO S RAČIĆIMA

Sastojci: 1 avokado, 1 konzerva račića, majoneza, sol, papar, limun.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

KREKERI S PIVOM I GUACAMOLIJEM OD AVOKADA

Sastojci: 450 g brašna, 1 žličica soli, 1 prašak za pecivo, 2 dl ulja, 1,6 dl piva, 100 g sezama, guacamole.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

Kruh bijeli

KRUH, bijeli, 100 grama sadrži 350 kalorija. Peciva od bijelog brašna, posebice ona s nadjevima, puno su kaloričnija

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Koromač

Koromač (komorač) je mediteranska biljka, dominantna okusa i mi­risa, ukusna hrana te ujedno i lijek. Još u antičko doba su bila poznata ljekovita svojstva koromača, dobar je diuretik, koristan pomagač u mršavljenju, sadrži puno balastnih tvari, a čaj od njegovih sjemenki blag je i osvježavajući purgativ.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Jagoda

Jagode sadržavaju 27 kalorija na 100 grama. Idealne su za redukcijsku prehranu jer sadržavaju 93% vode. Imaju mnogo vitamina C, čak 60mg na 100 grama. te mnogo vitamina A i folne kiseline. Zanimljivo je da su jagode jedino voće koje ima sjemenke izvana !

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Avokado

Avokado je jedino voće bogato nezasićenim masnim kiselinama, koje snižavaju nivo lošeg kolesterola u krvi. Bogat je proteinima, kalijem, vitaminom C .. Avokado je jedna od rijetkih biljaka čiji se plod bere prije nego što sazrije.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Kesten

Kesten sadrži 213 kalorija na 100 grama. Dijabetičari i osobe na redukcijskoj prehrani trebaju izbjegavati kesten jer sadrži mnogo šečera, škroba i masti.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Kivi

Kivi sadrži 61 kaloriju na 100 grama. Sadrži mnogo vitamina C i mnogo kalija , što je dobra prevencija visokog tlaka.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Banana

Banane sadrže 89 kalorija na 100 grama (1 srednja banana). Dobar su izvor vitamina C Dobar su izvor kalija Sadržavaju 74% vode

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Jabuka

Jabuka ima 57 kalorija (srednje veličine). Dobar izbor za redukcijsku prehranu jer sadrži 93% vode i mnogo dijetalnih vlakana. Bogat izvor magnezija, 5 mg magnezija na 100 grama jabuke. Dobar izvor pektina, vitamina A, vitamina B, vitamina C, cinka, kalija, fosfora, folne kiseline.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Češnjak

Češnjak sadrži više od 15 različitih antioksidansa.

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

Grah

Grah sadrži 333 kalorije na 100 grama. Učinkovito obnavlja zalihe željeza i povećava energiju i antioksidativnu zaštitu organizma

Tema: dossier hrana - NUTRITIVNA ABECEDA NAMIRNICA

GUACAMOLE OD AVOKADA

Sastojci: 1 ljuta papričica, 2 avokada,1 luk, 3 česna češnjaka,1 žličica isjeckanog svježeg korijandera, 2 žličice soka od limuna ili limete, 1 velika rajčica, sol, papar.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

KOPRIVA RIŽOTO

Sastojci: oko 300 g očišćenih listova mladih kopriva, 2 šalice bijele riže ( ili smeđe), 1 manja glavica luka, 2 režnja češnjaka, 1 žlica mascarponea ili drugog krem sira, maslinovo ulje, papar.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

KOPRIVA JUHA

Sastojci: oko 500 g očišćenih listova mladih kopriva, 3 žlice kukuruznog brašna, 2 dcl mlijeka (sojinog ili kravljeg), 2 manje glavice crvenog luka, vrhnje (sojino ili kravlje), prepržene kockice kruha, 3 žlice suncokret sjemenki, 1 „čep“ soja umaka, list peršina, sol.

Tema: dossier hrana - RECEPTI

< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 >

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.