Dossier
Izaberi temu:

Zaštita maloljetnika od reklama za nezdravu hranu i alkohol

Amandmani hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu, Biljane Borzan, o zaštiti maloljetnika od agresivnog reklamiranja nezdrave hrane i alkohola – izglasani su prošlog četvrtka (08.12. 2016.) u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EP-a. Amandmani su u sklopu revizije Direktive o audiovizualnim i medijskim uslugama.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Veto na zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju energ. pića

„Podatak da 40% djece i mladih koji piju energetska pića to rade - jer im po njihovom mišljenju treba dodatna energije - sam za sebe govori da su zavedeni reklamiranjem“ - kaže hrvatska europarlamentarka dr. Biljana Borzan (SDP), jedna od pokretačica nedavnog izglasavanja veta/zabrane da se energetskim pićima u EU dopuste "zdravstvene tvrdnje o pozitivnom utjecaju“ .

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Predizborne teme: porezom na gazirane sokove protiv debljine

Prije pet godina u Europi i SAD-u je bila aktualna tema o povećanju poreza na gazirane sokove kao načinu borbe protiv debljine. Primjerice, početkom 2012. godine Francuzi su uveli porez od jednog eurocenta po konzervi ili boci gaziranog pića. Projekcije su ukazivale na to da će zbog poreza gazirani sokovi poskupjeti oko 3,5% a godišnji priliv od toga poreza u državnu blagajnu biti oko 120 milijuna eura.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Od 8.prosinca doniranje hrane za ljude i životinje oslobođeno PDV-a

Od utorka, 08.12.2015. je doniranje hrane oslobođeno poreza na dodanu vrijednost. Prvi korak je zakonodavac učinio još proljetos kada je Zakonom o poljoprivredi otvorena mogućnost doniranja hrane. No, za primjenu je trebalo donijeti podzakonske akte:

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Na početku ljeta - kura od mrkve za stvaranje zaliha betakarotena

Prema regulama Europske unije, mrkva se smatra voćem. Takva kategorizacija je provedena zbog marmelade od mrkve koja se spravlja u Belgiji i Nizozemskoj. Trebalo je odrediti zakonski minimum krute tvari u marmeladi, a kako se ona najčešće spravlja od voća, euro-birokrati su naprosto mrkvu proglasili voćem. Regulirati udio povrća u marmeladi bio

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Stop GMO krumpiru - brand Amflora kemijske kompani­je BASF

Europska je komisija još 2010. godine do­pustila uzgoj i prodaja ge­netički modificiranog krumpira njemačke kemijske kompani­je BASF. To je bio jedan od prvih pote­za tadašnjeg povjerenika za zdravstvo Johna Dallija. Prije krumpira samo je ge­netički modificirani

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

Još 4 dana do EU: Promjene iz nadležnosti Ministarstva zdravlja (4 dio)

4.dio: Područje tržišta hrane, kemikalija i predmeta opće uporabe: ulaskom RH u EU ukidaju se uvozne dozvole, zbog čega će se pojednostaviti procedura plasiranja hrane, kemikalija i predmeta opće uporabe na tržište RH.provodit će se jače službene kontrole ulaska tih proizvoda iz trećih zemalja na jedinstveno europsko tržište, što će ojačati zaštitu potrošača.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

*) Celijakija i Kruščić naš svagdašnji

„Kruščić naš svagdašnji daj nam danas" - molim se dok čitam deklaraciju za pa­kiranje zaleđenih pšeničnih kruščića: zgušnjivač E412, gluten, emulga­tori E322, E471, konzervans E200, regulator kiselo­sti, limunska kise­lina, aroma, bojilo E160a, emulgator

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

"Krumpira, luka..." ori se iz kombija u svako (ne)doba dana

...sva­kodnevno dolaze kombiji s pjeva­čima iz Zagorja, Turopolja ili nekog KUD-a. Oni pjevaju: krumpira, luka, oni to stalno ponavljaju. Premda prodaju i papri­ku, nje u pjesmi nema, bit će da je vi­šak slogova u pitanju...

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

EU i kvrgavi paradajzi po DUS-u?

Među mnogim prednostima koje donosi EU pronađe se i koji "biser". To je slučaj s propisima da mrkve, krastavci i drugo povrće ne smiju biti na tržištu ako su "čudnog" i "ružnog" oblika. Ta je regulativa ukinuta pod pritiskom javnosti 2008., ali je ostala vrijediti za 10 vrsta povrća, među kojima su jabuke, jagode i rajčica.

Tema: dossier hrana - PROPISI O IĆU i PIĆU

< 1 2 >

FUNBOX

Život 360 *Humor* Edumar * Mjerači

Dodaj RSS kanal RSS     Posjeti i naše stranice na: FB TW
web by Euroart 93
© 2010 SupraZdravlje. Sva prava pridržana.